Ръководството на НДСВ начело с председателя Христина Христова подаде оставка на днешното заседание на Националния съвет на партията в София.

Като причина лидерът изтъкна постигнатите резултати на предсрочните парламентарни избори, които били „далеч от желаните”. Мотива за оставката повече от месец след провеждането на вота е убеждението, че тя трябва да бъде подадена именно пред Националния съвет.

„Подаваме оставки, но не абдикираме от своята отговорност и до провеждането на конгрес за избор на нов председател на партията ще работим за обединяване на център-дясното пространство, какъвто мандат ни давате днес,” подчерта Христина Христова пред членовете на партията.

Политическият съвет прие също така и позиция във връзка с актуалната политическа ситуация в страната. В декларацията на НДСВ се дават конкретни предложения за промяна на Изборния кодекс като въвеждане на задължителното гласуване, електронното гласуване, преференциалното гласуване и други мерки, чрез които изборният процес да бъде по-прозрачен и демократичен.

От НДСВ категоризират ситуацията в България като „криза” – на доверието в държавността, на доверието в институциите, на доверието в политиците.

„НДСВ вече алармира, че правителството и подкрепящото го "мнозинство" изчерпаха кредита си на доверие. Губи се време, подменят се приоритетите, наблюдаваме нови и нови кадрови решения, които са истинска провокация срещу здравия разум на хората и чувството им за справедливост. Мерките, които предлага правителството на този етап, са палиативни, без ясни източници на финансиране,” подчертават от жълтата партия.

Според НДСВ единственото положително нещо в обществения живот напоследък е „успешното доизграждане на гражданското общество и самосъзнанието на българите като равноправни участници в обществените процеси”.

От партията предупреждават за „ескалация на напрежението и непредвидими последствия”, ако управляващите не се вслушат в гласа на хората.