Председателят на ДСБ Радан Кънев определи като „недопустими” лидерските импровизации в рамките на Реформаторския блок.  В профила си във Фейсбук политикът пише, че „доверието към нас е на краткосрочен кредит с голяма наказателна лихва”.

Повод за статуса на Кънев са различните сигнали, които лидерите на партиите в блока пращат към непоколебимото настояване на ГЕРБ и Борисов той самият да бъде премиер.

Председателят на СДС Лукарски и водачът на ДБГ Кунева демонстрират готовност да подкрепят втория министър-председателски мандат на Борисов, докато Кънев и заместникът му Петър Москов са на твърдата позиция, че следващият премиер трябва да е компромисна фигура. ГЕРБ пък от своя страна използват тази теза, обвинявайки РБ, че предлагат непрозрачна управленска формула по модела „Орешарски”.

Имаме решение

„Тъй като е вероятно да се появят различни версии: Днес ще отсъстваме от срещата между лидерите на партиите от РБ. Причината не е, че не търся съгласие помежду ни. Напротив - от вчера НР на ДСБ има конструктивно и разумно решение, което ще представя на колегите от другите партии и Гражданския съвет”, започва статусът на Кънев в социалната мрежа.

„Разбрах обаче, че част от партиите в Блока не са провели още заседания и не са взели решенията си. Преди да има официално позиции, не може да има обща - чуваме само личните позиции и амбиции на отделни лидери. А те са видимо различни”, добавя той.

Да отговорим на обещанията си

„Оставам оптимист - с помощта на партийните си ръководства и Гражданския съвет ще стигнем до обща позиция, която да смири интереса на лидерите и да отговаря на обещанията ни към и избирателите. Доверието към нас е на краткосрочен кредит с голяма наказателна лихва. Лидерските импровизации са недопустими. Извинявам се, ако съм допуснал излишно напрежение и призовавам да не занимаваме обществото с лични мнения и интереси. Дължим сериозност, твърдост и отговорност”, заключва Кънев.

След срещата

След срещата, на която Кънев не присъства, лидери от коалицията казаха, че ще тръгнат към преговорите с ГЕРБ в името на политики, а не с въпроса кой ще е министър-председател. Но опцията Бойко Борисов да дублира премиерския си мандат внесе напрежение в дясно.

Меглена Кунева обаче отрече да има разцепление в блока. Но призна - Борисов разделя избирателите на реформаторите.

„На този етап обаче аз не виждам друга кандидатура и е абсолютно излишно да се говори кой друг би могъл да бъде, след като друга кандидатура не е сложена на масата, коментира председателят на „Движение България на гражданите”.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация