Абсурдно е в ХХІ век да се говори за териториални претенции на държави-членки в Европейския съюз, заяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание. Изказването му бе в отговор на призива на лидера на „Атака” Волен Сидеров да излезе с позиция по териториалните претенции на Румъния към България.

Министър-председателят направи коментар и по предложената от „Атака” декларация срещу претенциите на Букурещ. Борисов каза, че „би било добре” политическа партия ГЕРБ да подкрепи такава декларация на парламента.

Снимка: Архив, БГНЕС

В началото на парламентарния контрол Волен Сидеров заяви, че „Атака” предлага парламентът да приеме декларация за противопоставяне на териториалните претенции на Румъния. По думите му Народното събрание се бави с позицията си по въпроса. Сидеров смята, че и Министерски съвет трябва да излезе с позиция по този проблем.

Сидеров настоя България да реагира незабавно по спора, като посочи, че румънската страна не е приключила с темата. В неделя партия „Атака” организира протест пред румънското посолство, на който Сидеров покани всички депутати и министър-председателя.

Вчера по въпроса се изказа и президентът Росен Плевнелиев. По думите му България и Румъния са добри съседи и като страни-членки на ЕС са подписали куп документи, с които гарантират, че нямат териториални претенции една към друга. Държавният глава изказа мнение, че граничният въпрос ще се реши скоро.

Териториални претенции на Балканите в днешно време не може да има, заяви на пресконференция президентът Георги Първанов. Според предшественика на Плевнелиев България трябва да има по-остра реакция в подобни случаи. Бившият държавен глава коментира и мотивите на Румъния, като отбеляза, че те вероятно са свързани с трасето на газопровода „Южен поток”.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От Министерството на външните работи заявиха, че темата не е проблем в двустранните отношения и припомниха, че София и Букурещ водят преговори за делимитация на черноморските пространства повече от 20 години, а последните разговори са били през декември 2011 г. в София.

Тази седмица румънският външен министър заяви, че съществува „спорна зона” в Черно море, която е нужно да бъде уточнена. В свое телевизионно интервю той уточни, че става въпрос за 17 кв. км държавна граница. Кристиан Дяконеску прикани България за обсъждане на въпроса за разграничаването на континенталното плато и морската територия.