България и Румъния са добри съседи. Освен това те са членки на ЕС и като такива са подписали куп документи, с които гарантират, че нямат териториални претенции една към друга. Това заяви президентът по повод повдигнатия от Румъния „граничен ” въпрос. Плевнелиев говори по темата след срещата си с представители на „Атака” в рамките на осъществявания по негова инициатива „месец на политическите консултации”.

По-рано лидерът на партията Волен Сидеров настоя външното ни ведомство да реагира незабавно и остро на спора за част от граничната територия в Черно море.

"Очевидно Румъния търси бързо решение на проблем, който не се поставя на масата като териториална претенция", смята президентът, който уточни, че външният министър на Румъния Кристиан Дяконеску говори за "нерешен проблем”, а не за териториална претенция”.

"Подобни проблеми, които съществуват от 20 години, не са териториални претенции, те не могат да бъдат решени с извиване на ръце, с интервюта, има формат, има междуправителствена комисия. Ние сме добри съседи с Румъния и това ще бъде доказано с действията по такива казуси, които изникват”, заяви президентът.

Плевнелиев смята, че въпросът ще се реши в кратък срок и не мисли, че е необходимо свикването на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), за което настояват от "Атака".

От българското външно министерство вече заявиха че "въпросът не представлява проблем в двустранните отношения, които са партньорски, добросъседски и в духа на общата ни принадлежност към ЕС".

От министерството посочиха още, че България и Румъния водят преговори за делимитация на черноморските пространства повече от 20 години, а последните разговори (седемнадесети поред) са се провели през декември 2011 г. в София.