Кинофестивалът в Кан е в разгара си, председател на журито е знаменитият Стивън Спилбърг. В конкурса се представят над 20 ленти, а по червения килим минават едни от най-популярните лица на планетата.

У нас също беше опънат червеният килим за премиерата на 42-ия филм от сагата „Съединенито прави силата”. За разлика от Кан обаче, българският филмов фестивал ще продължи в следващите 4 години. Председател на журито са всички 7 327 224 души, които искат не искат ще се „насладят” на продукцията.

И така, след като сутринта минаха по червения килим и обраха светкавиците на фотографите, главните герои в продукцията дадоха ход на първи епизод от „бляскавия фестивал”.

В главните роли:

Биг Бен

Юрий Петолъчник

Али Баба

Великия диктатор

                                         

                                                 Начало

Вече няколко години четирите големи фамилии в Бългоград водят безмилостна война за надмощие във властта и парите от търговия, енергетика и строителство. Градът беше завладян от интриги и корупция, а престрелките между главорезите на клановете бяха ежедневни.

Престъпността, която заливаше града, и кръвта по улиците достигнаха връхната си точка преди няколко месеца. Една сутрин жителите на Бългоград просто не отидоха на работа, излязоха на площада, протестираха. Те не искаха повече да живеят в страх. Те не искаха да се борят за оцеляване. Искаха войната да спре.

Лидерите на фамилиите се уплашиха. Без „плебеи” те нямаше да има кого да рекетират, кой щеше да им работи в магазините, заводите и кой щеше да им довърши строителните обекти?

Кметът Рикардо също се намеси. Проведе тайни срещи с четиримата - Биг Бен, Юрий Петолъчник, Али Баба и Великия диктатор. Рикардо убеди фамилиите да седнат на една маса и да сключат примирие. „За благото на всички”, каза кметът. Цял Бългоград очакваше срещата с надежда, но никой не подозираше какво щеше да се случи.

И така, четиримата най-влиятелни мъже прибраха оръжията, облякоха скъпите костюми и се отправиха към мястото на срещата. Там вече ги чакаха кметът и водачите на различни вероизповедания. Началото на преговорите беше трудно. Предварителната уговорка беше за арбитър в разговорите да се издигне един от близките съветници на четиримата.

Тогава Великия диктатор удари яростно с юмрук по масата и каза, че няма да подкрепи нито едно от споразуменията, до които ще се стигне. Напусна. На изхода обаче се сблъска с човек на негов конкурент в района, в който до скоро е имал голямо медийно влияние. Великия диктатор и охраната му наскачаха срещу представителя на конкуренцията. До проливане на кръв в иначе „мирния ден” все пак е се стигна.

А вътре . . . заговорът сякаш започна да се разплита. Диктаторът, който можеше да се превърне в негласен партньор на Биг Бен и заедно да елиминират другите двама, остави сам на масата шефа на до скоро най-влиятелната фамилия.

„Дали Диктаторът няма тайно споразумение с Али Баба и Юрий Петолъчник, което да изолира Биг Бен от голямата игра”, започнаха да се чудят хората отвън.

Реакцията на „самотния бос” не закъсня. Той и хората му също станаха от масата и напуснаха. Биг Бен не скри яда си - според него цялата сбирка е била режисирана постановка с цел да облагодетелства Петолъчник и Али Баба.

Владетелите на източен Бългоград потриха доволно ръце – първа победа за тях от доста време.

А гражданите отново започнаха да преглъщат горчивия вкус на разочарование от заблудата за по-добър и сигурен живот.


                          Продължението е безсмислено . . .
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
П.С.
Всъщност кои са добрите и лошите в този филм?

Преценете сами.

* Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна!

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа