Няма никакви основания за поисканите от „Атомстройекспорт” милиард евро под формата на компенсации за отказа от проекта АЕЦ „Белене”, коментира пред журналисти в Ерусалим енергийният министър Делян Добрев.

„Действията на 'Атомстройекспорт' и 'Росатом' ни озадачават. Заявихме, че сме готови да използваме готовия реактор за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с руската технология. Ще говоря с 'Росатом'. Ще помоля премиера при разговор с Путин също да коментира този въпрос,” посочи Добрев. „Искът не отговаря на принципните договорености, които имахме с ‘Росатом’ и ‘Атомстройекспорт’,” заяви той.

От думите му стана ясно обаче, че след решението да бъде прекратен строежът на централата правителството все пак не е разчитало само на тези принципни договорености.

„Работим с най-добрата адвокатска кантора в света, която има много спечелени дела, включително срещу Русия,” каза Делян Добрев. „В тези шест месеца изготвихме нашата защитна позиция. Руската страна има право на такъв арбитраж, ние имаме достатъчно аргументи, няма никакви основания за посочената сума,” заяви той.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма препоръча Народното събрание да създаде временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурсът, как са сключени договорите за АЕЦ „Белене”, как са изразходвани средствата, заемите. По думите му комисията трябва да отговори и на въпроса кой е взел решение Националната електрическа компания да бъде задължена с 1,5 млрд. лева, за да плаща за сключени споразумения, без да има договори и финансиране за изграждане на централа.

Според Добрев сегашната ситуация е резултат от „опорочения търг” през 2006 г. Енергийният министър призова прокуратурата по-скоро да излезе със заключения за проверката, както за конкурса, така и за допълнителните споразумения за АЕЦ „Белене” и за „заобикалянето на Закона за обществените поръчки при сключването на договори за над 200 милиона лева”. Делян Добрев иска да се потърсят лицата и фирмите, които са се облагодетелствали, защото руската страна изплатила въпросните средства на български фирми. По думите му четири са фирмите-подизпълнители, на които са възлагани поръчки по допълнителното споразумение.

"Ако трябва пак ще ги пляскаме"

„Исканията на „Атомстройекспорт” са смешни. Ние ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас.” Така коментира поисканите от руска страна обезщетения за спрения ядрен проект финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС. „Просто нямат шанс,” категоричен беше вицепремиерът, който посочи, че екипът на финансовото министерство работи добре с този на министър Добрев.

„Казусът е доста явен, самият ‘Атомстройекспорт’ ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата,” заяви уверено вицепремиерът.

Според Дянков сегашната ситуация с „Атомстройекспорт” няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации. По думите му случаят е изолиран, „за определена компания с много проблеми в света”.

„Ако трябва пак ще ги пляскаме,” каза Симеон Дянков, който не вярва последният иск да влезе в съда. „Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти ,” каза още Дянков. Той определи претенциите на „Атомстройекспорт” като „някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат”.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Горещата тема за несъстоялия се ядрен проект и свързаните с това руски претенции коментираха и от опозицията. Според лидера на социалистите 3 млрд. и 300 млн. е сумата, която България е платила или ще плати в резултат на отказа от „Белене”.

„Хвърлят се на вятъра милиард и 300 млн., които досега Националната електрическа компания е платила. Създава се риск от актуализирания иск на ‘Атомстройекспор’, сериозно мотивиран за извършени дейности, за още 2 милиарда лева,” отбеляза Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП.

Към това бившият премиер добави и мнението си за идеята за строеж на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, която нарече „експеримент с абсолютно предизвестен резултат”. По думите на Станишев сметката за ядрените проекти ще я плащат българските граждани. Към нея той добави увеличения брой разрешителни за зелена енергия, която оскъпява тока. „Минимум 40 милиарда лева допълнителни пари ще се вадят от джоба на всеки един заради политиката на ГЕРБ”, каза Станишев и изчисли, че всеки българин ще плаща по 5 500 лева допълнителна сметка за ток през следващите 20 години.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови