Скандал се разрази в Парламента при 4-часовото обсъждането на проекта "Белене". Социалистите настояваха за изграждането на нова АЕЦ, но Синята коалиция и ГЕРБ се противопоставиха и отхвърлиха това предложение с помощта на по "едно рамо" от Менда Стоянова и Цецка Цачева. Taка, като компромисен вариант, решението за изграждането на централата остава 'в полето" на новото правителство.

41-то Народно събрание отхвърли проекторешението за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене” с гласовете на 130 депутати, 96 от които гласуваха "против", един се въздържа, а 33-ма гласуваха "за". Поддръжниците на проекта от БСП и "Атака" се зарекоха да вкарат въпроса в дневния ред на следващия парламент.

„Резултатът от референдума показа, че хората убедително подкрепят изграждането на нова ядрена електроцентрала, а голяма част от тях имат предвид изграждането на централа на площадката в Белене”. Това каза депутатът от БСП Янаки Стоилов при обсъждането на проекторешения, свързани с референдума от 27 януари 2013 г.

Левицата настояваше за отмяна на предишното решение на Народното събрание за спиране на проекта „Белене”, Министерски съвет да предприеме действия за удължаване на срока на действие на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, както и да се рестартира строителството на нова ядрена централа в Белене.

Мнозинството в НС обаче гласува срещу строителството на централата. Това стана след голям скандал в пленарна зала, при който без предупреждение зам.-председателят на НС Менда Стоянова прекъсна дебатите и обяви гласуване без да се вслуша в призивите на народните представители от левицата. Те на свой ред започнаха да блъскат с юмруци по банките си.

„Ако днес не приемете това решение, аз ви предлагам поне да потърсите компромис. В следващата изборна кампания всяка една партия трябва да каже какво е отношението й към проекта АЕЦ „Белене”, заяви по-рано днес Янаки Стоилов.

„Тези, които искаха да бойкотират референдума и гласуваха против, трябва да си дадат сметката, че партиите не са в състояние да мобилизират гражданите. „Проектът „Белене” беше представен преди всичко като корупционен проект. Темата „Белене” трябва да се проучва не само като обществени поръчки, а за това как България ще развива ядрената си енергетика”, посочи депутатът.

„Ако не спрете строежа на Белене, днешните протести ще ви се сторят като детска игра и ще дойде „Жанвиденовата” зима”, противопостави се обаче съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови
  • Има договор за "Белене", но извън рамките само на един закон