Абсурдно е да се твърди, че няма сключен договор с между НЕК и "Атомстройекспорт" за строежа на АЕЦ „Белене”. Такава бе позицията, която бившият директор на българската компания - Мардик Папазян, изрази пред парламентарната комисия за проверка на фактите около проекта.

След около тричасово заседание експертите от парламентарното звено не можаха да решат дали сключеното през 2006 г. споразумение с руската компания – изпълнител на проекта „Белене” има силата на договор или не.

От една стана бе твърдението на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която преди дни оповести като основно нарушение в документацията на проекта това, че обявената обществена поръчка за избор на изпълнител на ядрения обект не е приключила с подписването на договор по смисъла на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Било подписано само споразумение с "Атомстройекспорт" от ноември 2006 г.

От друга страна комисията взе под внимание отговора на Папазян и колегата му Любомир Велков – също бивш изпълнителен директор на НЕК отпреди 6 години. Те посочиха, че тъй като ядреният проект е много по-сложен от всеки друг проект и по него са работили дълги години и български, и чуждестранни експерти, то рамките на ЗОП са твърде тесни и споразумението от 2006 г. е подписано по нормите на ФИДИК (международна федерация на инженерите-консултанти).

„АДФИ няма достатъчно познания, за да оцени това, а се базира само на аконодателството за възлагане на обществена поръчка. Става въпрос обаче за ядрено съоръжение, а не за доставка на обикновени стоки и услуги, тук важи и Законът за безопасно използване на ядрената енергия - пренебрегнат от проверката на АДФИ”, коментира пред депутатите Папазян.

Като аргумент, че подписаното споразумение с "Атомстройекспорт" трябва да бъде разглеждано като договор, той посочи, че регионалното министерство е издало лицензия за площадката, на която да се строи АЕЦ "Белене", екоминистерството е одобрило необходимите документи, ЕК е дала одобрение за строителството и становище, че всички подписани споразумения са съобразени с договора за Евратом и че този проект ще има принос за производството на енергия при ниски нива на въглероден диоксид. „Всичко това е нямало да се случи, ако нямаше подписан договор”, допълни бившият шеф на НЕК.

Той информира още, че в офертата, предложена от "Атомстройекспорт" е имало цена - 3,997 млрд. евро за строителството на централата, както и одобрен ескалационен индекс спрямо Евростат.

Председателят на комисията Диан Червенкондев заяви, че това са нови данни и че ще бъде проучено дали НЕК не е превишила правата си, подписвайки документите. Депутатите поискаха допитване до експерти, които да проучат информацията, предоставена от Любомир Велков и Мардик Папазян, и да кажат дали наистина сключваните договори са в съответствие със законодателството или не.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови