Президентът Росен Плевнелиев се обяви за реформи в ДАНС. Държавният глава изрази мнение, че заради операция „Червеи” Владимир Писанчев трябва да бъде изслушан в парламента, а прокуратурата да се намеси в интерес на националната сигурност.

„Крайно време е в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали”, заяви пред журналисти в Перущица Плевнелиев. „Не мога да се съглася с изказаното мнение от министър-председателя, че работата на началника на ДАНС е добра”, добави той.

Вчера премиерът Бойко Борисов защити шефа на ДАНС и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и обвини за подслушването бившия премиер Пламен Орешарски и бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Като се започне от аферата „Костинброд”, през прегазването на конституционалните правила, от гледна точка на това, което се случи през 2013 - 2014 г., когато ДАНС е обслужвала противоконституционални атаки срещу държавния глава и се стигне до разработката „Червеи”, имаме достатъчно доказателства да дадем категорична оценка, че работата на Агеницята не е добра, добави Плевнелиев.

За работата на главния секретар на МВР, президентът се въздържа от коментари. „Работа на правителството е да прецени и да направи предложение до държавния глава, а аз ще се възползвам от своите правомощия по закон и конституция”, каза той.

Плевнелиев повтори, че ако след повече от година подслушване на системата на МВР, повече от година ровене в чувствителни архиви, включително с използване на незаконни средства, резултатът е една празна папка, то това е огромен скандал.

„Аз искам да окуража парламента и всички проверяващи, и прокуратурата, този път да стигнат до край в този скандал”, добави държавният глава и допълни, че това, което се вижда, е недопустимо.

„Ще бъдем крайно некоректни към българския народ и ще покажем лоша институционална култура, ако не разплетем този случай докрай”, каза той. Според него тук става въпрос за националната сигурност във висша степен и за показване на елементарни правила и закони.

„То не беше „Октопод”, не беше „Костинброд”, сега сме „Червеи”, докъде ще го докараме така”, попита президентът. Той заяви ,че очаква категорични действия и апелира към прокуратура, към парламента и към всички, които имат отношение към този случай да го разнищят до край и да се носи отговорност.

„За мен отговорността на ръководството на ДАНС е повече от видима и очаквам действия”, добави Плевнелиев. По думите му изслушването на председателя на ДАНС пред парламента е задължително, защото трябва да се обясни как така агенцията подслушва повече от година и накрая има само една празна папка.

„Проблемите в една държава не трябва да се крият под масата, трябва да се посочват, да се фокусираме върху тях, да не се губи излишно време, да се застане на страната на фактите, за да се излекуваме от тях”, добави Росен Плевнелиев.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"