Съдът разсекрети делото "Червеи". Под ключ ще се провеждат са само заседанията, на които ще става дума за класифицирана информация.

Съдията Иван Коев обясни пред камерите в залата, че решението му е процесът да се гледа публично, за да гарантира справедливост. За допускане на медиите настояваше защитата, а от държавното обвинение бяха на мнение, че заради класифицираната информация процесът трябва да бъде секретен.

Съдът не може да бъде обвързан и поставян в зависимост от други органи, които са поставили гриф "секретно", мотивира се Коев. Според него публичността на процеса е конституционно уреден принцип.

Подсъдими по случая са бившата председателка на софийския градски съд Владимира Янева и бившият шеф на дирекция „Сигурност” в МВР Тодор Костадинов. Двамата са обвинени, че неправомерно са прилагали специални разузнавателни средства и че е искано разрешение за ползването им с неверни документи. Делото продължава с разпит на свидетели.

По делото стана ясно, че чрез пароли на служители от МВР и ДОТИ Костадинов е прониквал неправомерно в системата на централния полицейски регистър и е ползвал информацията, без да има право на това.

Бившият служител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Янко Цанков разказа в съда как бил извикан от тогавашния си началник Тодор Костадинов, който му показал 3 документа и му казал да образува преписка, както и да изготви искания за СРС. Разработката за проследяване на автоматизираната информационна система на МВР "Централен полицейски регистър" нарекли "Червеи", като заимствали името от едноименния компютърен вирус "Worm".

Бившият служител на "Вътрешна сигурност", който е свидетел по делото, разказа още, че след като изготвил исканията за СРС на системата на МВР, отишъл при Янева. Изчакал малко и получил положителна резолюция.

В документите, които Костадинов показал на Цанков пишело, че служители на МВР изнасяли информация от системата срещу солидно заплащане. Освен това по разпореждане на Костадинов, Цанков няколко пъти въвеждал в сградата на министерство няколко служители на ДАНС. Всеки път те носели син сак, в който Цанков не знаел какво имало. Само в един от случаите се наложило да вземат сака от кабинета на Костадинов. Агентите ползвали стая, в която имало компютър с достъп до интернет.

Въпросната информационна система съдържа информация за криминалните регистрации. 

От обвинителния акт стана ясно, че на 12 септември 2013г. е направено първото искане за прилагане на СРС по отношение на информационната система. Според прокуратурата обаче Костадинов декларирал неверни данни пред Янева. Става дума за получена информация, че служители на МВР от София, Варна, Шумен и Бургас манипулират данни в системата. А за да покрият следите си, симулират токов удар или програмна грешка.

За разпит са призовани служители от София, Варна, Бургас и Шумен – общо 43 свидетели, 20 от които са призовани за първото заседание.

  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"
  • Ген. Атанасов: 4-ма висши полицаи са наказани за подслушване на Касим Дал