Г-н Борисов обича да говори неверни неща. Аз бих го призовал, веднъж за винаги, да седнем, да вземем статистиките, справките от сайта на Министерството на финансите и да говорим с цифри. Това заяви в студиото на „Лице в лице” кандидатът за президент и бивш министър-председател Пламен Орешарски в отговор на коментарите на премиера Бойко Борисов, че в периода 2013 г. – 2014 г. са правени харчове, които после е трябвало да се плащат от ГЕРБ.

„Знаете ли колко много хора ме срещат по улиците и ме поздравяват за взетите решения?”, запита той и изреди какво се е харесало на потенциалните му гласоподаватели – обръщането на тренда и постигнатия 2-процентов растеж, мобилния фискален контрол и по-високите приходи, контролът върху югоизточната граница.

„Аз винаги съм избягвал да говоря с него на футболни теми, той е действащ футболист”, иронично отбеляза Орешарски. Според него министър-председателят си служи с нападки, които не винаги са напълно разбираеми.

Той за пореден път отхвърли твърденията, че е кандидат на ДПС, като посочи, че в негова подкрепа са събрани 5004 подписа от цялата страна. „Решението да се кандидатирам взех аз. Събрах група хора, те ме подкрепиха, не са те, които са ме издигнали, аз реших – не говорим за формалната страна”, обясни Орешарски.

Президентът Орешарски: Независим и по-добър с Русия

Какви биха били приоритетите на експремиера, ако бъде избран за държавен глава? „Сега може би за първи път имам възможност да бъда независим от партиите (…) Има много неща, които не успях да свърша в миналото или не ми позволиха”, коментира Пламен Орешарски.

„През 90-те ние изпуснахме периода, в който трябваше да работим за помирение на нацията. Винаги е имало вътрешно разделение и винаги политическите сили са работели на тази струна, те набират симпатизанти по този начин. Не е нормално да няма институция в тази държава, която да събира тези различия, когато трябва да се защити националният интерес. Президентът има такава функция, но никога досега не я е изпълнявал истински”, смята той.

Орешарски се обяви за смекчаване на тона спрямо Русия. „В последните години се очертава ожесточаващ се сблъсък на цивилизациите. България е в разломната зона между няколко от цивилизациите. Трябва да имаме изключително фина и балансирана външна политика. Президентът Плевенлиев имаше доста едностранчина политика”, коментира бившият премиер.

Според него Бойко Борисов е имал влияние над държавния глава и е можел да „коригира” позициите му по отношение на Москва.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване