Ако изборите бяха на 9 май, за ГЕРБ ще гласуват 21.3%, за Коалиция за България – 18.9%, за ДПС – 7%, за „Атака” – 4.9%, за Движение „България на гражданите” – 4.9%. Това показва социологическо изследване на нагласите на избирателите преди вота на 12 май, проведено от Център за анализи и маркетинг.

Данните сочат още, че по-голямата част от избирателите следят скандала с подслушванията, а само на 3 на сто това е повлияло на избора им.

Допитването е проведено в периода 30 април – 4 май и са участвали 1012 пълнолетни български граждани.

Проучването показва още, че Национален фронт за спасение на България получава 1.8% подкрепа от избирателите, Либерален алианс – 1.5%, Коалиция СДС – 1.4%, БМРО – БНД – 1.3%, коалиция ДСБ – БДФ – 1.2%, коалиция „Център – Свобода и достойнство” – 1%, „Лидер” – 0.9%, РЗС – 0.8%, „Глас народен” – 0.7%.

Според изследването 27.7% от избирателите се следят и се вълнуват от скандала с подслушванията. За последните седмици ГЕРБ губи около 2% подкрепа, а БСП печели около 1% за последните седмици. Движение „България на гражданите” увеличава процентите си, което е заради скандала с подслушванията.

22.1% от анкетираните не следят скандала, а 48.1% знаят за случващото се, но не се интересуват особено от него. „Българският уотъргейт” е повлиял на 2.8% от гласоподавателите и те са променили решението си за кого да гласуват. 5% са започнали да се колебаят за кого да гласуват вследствие на скандала, 5.7% са започнали да се колебаят дали изобщо да гласуват, 80.7% заявяват, че скандалът не им е повлиял на решението за гласуване.

Социологът Юлий Павлов очаква около 3,5 млн. българи да гласуват. Според изследването на „Център за анализи и маркетинг” 48.7% са заявили твърдо, че ще гласуват, 19.4% ще гласуват, но все още не са решили за кого, 18.1% няма да гласуват. С 3% са намалели твърдо решилите да гласуват. Павлов прогнозира следното разпределение в следващия парламент : ГЕРБ 30 - 35%, 83 - 95 депутати; БСП – 27 – 32%, 76 – 86 депутати; ДПС – 12 - 15%, 33 - 39 депутати, „Атака” – 6-8%, 17 – 21 депутати; Движение „България на гражданите” – 4.5% - 6.5%, 13 – 17 депутати.

Възможните коалиционни конфигурации според Павлов са за математически възможна двупартийна коалиция, която обаче не би била възможна като политическо взаимодействие. Той потвърди нуждата от поне трипартийна коалиция за съставяне на кабинет.

Анкетираните посочват като основен проблем в страната безработицата, следван от ниските доходи и бедността, както и проблемите в здравеопазването.

„Паралелното преброяване е хвърляне пари на вятъра. Интересно ми е дали партиите са толкова неподготвени, когато се изказват, или целят нещо друго. Те не проверяват места, където могат да бъдат фалшифицирани изборите, а именно в секционните избирателни комисии. Твърдението на политическите сили, че изборите могат да се фалшифицират, показва недоверие към собствените им представители в СИК”, категоричен беше социологът.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС