Ако в бюлетината влязат всичките 45 партии и коалиции, тя ще е висока колкото Бела. Централната избирателна комисия вече е отговорила на въпроса на Бела как се сгъва. Ако бюлетината е дълга до половин метър, тя ще се сгъва на две, а ако е по-дълга - на четири.

Според броя на регистрираните листи и независими кандидати дължината ще е различна във всеки от избирателните райони, които са 31.

Във вторник ЦИК ще тегли жребий за номерата. Бела засега познава само номера на канала с детските. Най-дългата бюлетината вероятно ще бъде в София, където се очаква всички партии да имат кандидати.

Междувременно единственият кандидат за преброител на вота днес демонстрира технологията си. По новите изисквания операторите ще сканират за Интернет между 6 и 8 страници изборни книжа и ще въвеждат за сверка цели 6 контролни числа. Така обработката в изчислителните пунктове ще се забави - вероятно с цяло денонощие.

Ако ЦИК реши да публикува кода на системата, от наша страна няма технически проблем, заяви изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

Неправителствени организации и политически партии искат от ЦИК да даде достъп до изходния код на софтуера си, чрез който ще брои гласовете на насрочените за 12 май 2013 г. парламентарни избори у нас. Те дори изпратиха отворено писмо до ЦИК с това настояване.

"Това не означава, че ние след деня на изборите ще използваме това, което е публикувано като система. Ние ще използваме абсолютно същия код, само че системата ще бъде физически отделена от външния свят", каза Ивайло Филипов.

Според изпълнителния директор всеки с достатъчна техническа грамотност, компютърни и математически познания може да реализира компютърния модел за обработка на изборните резултати. "Всички документи, методика, конкурсна документация, базисните данни ще бъдат публични, така че всеки може да си реализира софтуерно решение", обясни той.

С измененията в Изборния кодекс има задължение за сканиране и качаване онлайн на секционните протоколи. Очаква се това да доведе до забавяне и от ИО предполагат, че ще им бъде дадено допълнително време за обработка, за да може всичко да бъде качествено. Филипов заяви, че заради тези броенето ще приключи към края на понеделник, деня след изборите. Самите протоколи трябва да се публикуват до 48 часа след приключване на изборния ден, но след решение на РИК.

В ЦИК беше демонстриран програмния продукт на Информационно обслужване за компютърната обработка на изборните данни.
 

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС