В телефонни разговори премиерът Пламен Орешарски е заявил, че има готовност да подаде оставка във вторник – след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, на което трябва да бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори. Това научи bTV от свои източници.

Има и вариант, според който Орешарски ще подаде оставка в края на юли, за да бъдат изборите най-рано в края на септември.

Днес министър-председателят закъсня за разискванията около вота на недоверие за провал във финансовата политика и не говори пред журналисти.

Орешарски не взе участие в дебатите по вота на недоверие, но кяколко пъти напусна залата, за да влезе в кабинета на Михаил Миков и да се присъедини към срещата му с лидера на ДПС Лютви Местан.

Разговорът най- вероятно е бил около предстоящото утре обсъждане на референдума за задължителното гласуване и кога точно правителството да подаде оставка, сочат кулоарните слухове.

Обсъждането на самия вот мина при скромен интерес, като гласуването му ще се състои в петък, 13 юни. Финансовият министър Петър Чобанов нарече мотивите за него "претоплен безсолен тюрлюгювеч".

ГЕРБ предложиха сделка - оттеглят вота , ако БСП отложи избора на членове на Сметната палата.

Бившият председател на парламента Цецка Цачева коментира, че не се е стигнало до договорка, тъй като управляващите са били твърдо решени да следват програмата си.

ГЕРБ все пак опитаха с процедури да спрат промените в Сметната палата, а от ДПС ги нападнаха. Йордан Цонев заяви, че бившите управляващи са превърнали темата в „Сталинградската битка”.

Съставът на Сметната палата мина с гласовете на ДПС и БСП. Така в последните дни на този парламент мнозинството осигури 7-годишен мандат и държвна служба в ключовата институция, която се бори с черните партийни каси.

Въпросът не е „Дали?”, а „Кога?”

Днес датата на предсрочните избори остана най-важният въпрос. „От мен не може да чуете предложения, които да влизат в противоречие с българската Конституция”, заяви председателят на ДПС Лютви Местан. В същото време той допълни, че ако е възможен вотът през юли, не вижда проблем именно тогава да изберем 43 НС.

Волен Сидеров се завърна в парламента и също обяви, че е „за” датата 20 юли.

Така или иначе, към 19:50 часа на 11 юни 2014 г. политико-експертното правителство на Пламен Орешарски все още не е подало оставка. Стане ли това, противопоставянето между партиите ще навлезе в нова фаза.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство