Искане за създаване на парламентарна анкетна комисия за изясняване на всички данни и обстоятелства около сделката със земи в района на Несебър постъпи в деловодството на Народното събрание в петък. Евентуалната комисия трябва да провери "всички обстоятелства, данни и факти по скандала с имотните сделки от декември 2012 г. със земи в защитени зони по Натура 2000 в района на Несебър, довели до облагодетелстване на хора, близки до управляващите днес".

Желанието за разкриването на анкетната комисия е подкрепено от 57 народни представители от БСП, ДПС и независимия Георги Терзиев.

Предложението е комисията да работи в срок от един месец и да е съставена от 6 членове – по един представител от всяка парламентарна група и един независим депутат.

„Случаят в Несебър показва, че подобни процедури, които продължават да се финализират от това правителство, не са изолиран случай. Интересно ще бъде анкетната комисия да установи, защо правителството, което твърдеше, че е несправедливо да се правят заменки и да се изключват земи от горския фонд с цел тяхното застрояване, продължава 3500 сделки по закон от 2003 г., независимо, че има приет изцяло нов Закон за горите през 2011 г.”, коментира Ангел Найденов от БСП, който е сред вносителите на искането за анкетна комисия

„Червеният” депутат обясни, че парламентарният орган трябва установи защо е възможно да се облагодетелстват фирми, които са близки до управляващите, купувайки земи по цени на базата на данъчни оценки, а след това могат да продадат в многократно увеличен размер.

„Стойността на платените земи е малко повече над 1 милион лева. Доходите, които би придобила фирмата в резултат на застрояването са повече от 50 млн. лв. Това са обстоятелства, които трябва да привлекат вниманието и на народните представители . Силно се надяваме, че подкрепа, която беше изразена на думи, ще бъде получена и в пленарна зала”, заяви Найденов.

На въпрос свързан с това, че казусът в Несебър може да се гледа в комисията за проучване на корупцията по високите етажи на властта, с председател Яне Янев, Ангел Найденов заяви: „Яне Янев четири месеца не е приключил нито една проверка. Дълбоко се съмнявам, че Яне Янев има амбицията да приключи който и да е от тези случаи, особено тогава, когато в дадена далавера са замесени хора, близки до днес управляващите”.

Според информация на bTV обаче управляващите ще прехвърлят „разследването” на казуса имено на комисията на „борещия” се за ред, законност и справедливост.

Комисията на Янев се събра и гласува да се проучат всички сделки в районна на Несебър от 2003 г. досега. Освен това мнозинството прие да се изслушат Мирослав Найденов и заместничката му Светлана Боянова и се самосезира по скадала "Дюнигейт".

Представителите на опозицията Мая Манолова и Атанас Мерджанов от БСП и Хамид Хамид от реагираха с напускане на заседанието. Манолова коментира, че управляващите са отхвърлили предложението за анкетна комисия, което съвпада с желанието на премиера.

Нравоучения от „сестра Галева”, и от „човека с куфарчетата”, няма да приемаме, по никакъв начин, контрира след това Красимир Ципов от ГЕРБ без да уточнява кой е „човекът с куфарчето”.

 

  • Кметът на Несебър и семейството му във "фирмен кръговрат"
  • Запор на имущество за милиони на кмета и главния архитект на Несебър заради "Дюнигейт"
  • МОСВ забрани строителството върху дюни
  • МОСВ стопира багерите на дюните "до второ нареждане"
  • Разследването по "Дюнигейт" не е приключило, чака се експертиза
  • Разследването на "Дюнигейт" е удължено с 4 месеца
  • Президентът оспорва в КС част от промените в закона за Черноморското крайбрежие
  • Кметът и главният архитект на Несебър остават на постовете си
  • Съдът в Бургас отстрани кмета на Несебър от поста му
  • Шефът на строителния контрол в Бургас е уволнен заради "Дюнигейт"