Атентатът в Бургас предизвика вълна от критики от страна на опозицията към силите за сигурност у нас и в частност към вътрешния министър Цветан Цветанов. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров посочи шефа на МВР като виновник за липсата на адекватни мерки за сигурност и поиска незабавната му оставка.

Според националиста наред с Цветанов от управляващия кабинет трябва да си тръгне и външният министър Николай Младенов, който бил „отговорен за това, че директно, непремерено и абсолютно небалансирано подкрепя терористични групи – дали в Сирия, дали в някоя друга арабска държава, което не е работа на България”. Тези двама министри са за оставки, заяви твърдо Волен Сидеров.

Той обвини в безотговорно отношение и ДАНС, агенцията сякаш била „заварена по бельо”. „Няма повече информация за атентата в Бургас от това, което има в медиите. Имаме данни, че в България има ислямски фундаменталисти. Тук е дестинация, има хора, които са винаги готови да посрещнат евентуални изпълнители на такива терористични актове. Предупреждавали сме от „Атака” за това и се оказахме прави. Липсата на държава и липсата на работа срещу ислямската опасност за мен е основната причина”, каза още Сидеров.

От „Атака” обвиниха в двоен стандарт председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която отказала да внесе декларацията на „Атака” в пленарна зала под предлог, че я праща в комисии. Става въпрос за предложенията на партията за промени в общата декларация на парламента, осъждаща терористичния акт на „Сарафово”. Хората на Сидеров настояват в текста на документа да се добави понятието „ислямски тероризъм”.

В тази връзка лидерът на „Атака” коментира, че и Цачева е за оставка – това било необходимо, тъй като „тя води по един начин, който противоречи на правилата на Народното събрание”.

И "жълтите" искат да "падат глави"

Снимка: Архив БГНЕС

За оставки настояха и от НДСВ. Председателят на „жълтите” Христина Христова подчерта, че с оглед на доклада на ЕК и последните събития от Бургас, има нужда управленските си столове да освободят министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателя на Държавната агенция по национална сигурност Константин Казаков. Причината – несправяне с вътрешния ред в държавата.

„Въпреки огромните средства, харчени годишно от управлението на ГЕРБ за разузнавателни средства, въпреки всички препоръки и съвети от ЕК, днес сме свидетели на този кървав резултат”, посочва в съобщение до медиите Христова и допълва, че през последните години МВР и ДАНС вместо да се реформират, да стават все по-ефективни в защита на хората, са били използвани за репресивен апарат на властта.

„Оставките нямат да върнат мъртвите, но ще покажат морал и отговорност към нас, гражданите и нашите партньори”, смята още лидерът на НДСВ.

Станишев: Не приемам извинения

Макар да не поиска оставки от кабинета, остри критики към управляващите отправи и председателят на БСП Сергей Станишев. Според него парламентът трябва да иска от
правителството ясен план за действие, който да гарантира, че подобни неща в страната повече няма да се случват.

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Всички ние знаехме от доста време, че сме евентуална мишена. Не приемам никакви извинения за допуснатия атентат, като гражданин и родител на дете, което живее в тази държава. Днес обект е летището. Страх ме е да си помисля, кой е следващият обект”, допълни лидерът на „червените”.

Станишев изказа мнение по горещата тема с атентата в Бургас още в сряда, като заяви, че управляващите дължат отговор дали са предприети мерки и какви, за да не се случи тази ужасна трагедия.

Костов: ДАНС не е готова за заплахите за националната сигурност

По въпроса за подготвеността на ДАНС за възможен терористичен акт у нас от ДСБ коментираха, че агенцията категорично не е готова да отговори на въпросите за превантивност на бъдещите заплахи за националната сигурност.

Лидерът на „сините” и председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов отбеляза, че темата за международния тероризъм в годишния доклад на агенцията е отсъствала, което означава, че правителството е оценило риска като нулев.

По думите му изводите от случилото се трябва да се направят бързо, като правителството отговори спешно на ключовия въпрос защо в България се извърши терористичен акт.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти