Регистрацията на Волен Сидеров по време на гласуването на кабинета на Пламен Орешарски по-рано тази седмица е бил ходът, върнал България в нормалния процес. Ако това не се беше случило страната се изправя отново пред спиралата на нови избори, нова кампания и ново харчене на пари. Такава позиция изрази новият външен министър Кристиан Вигенин в предаването „Нека говорят.”

Той коментира, че БСП няма какво да върша на ГЕРБ, а те самите са започнали да „топят” още от първия ден, след като са преувеличили ролята на Атака в парламента. „Все пак нито един техен глас не е подкрепил кабинета.”

По повод „усещането за завършване на проекта Белене”, изразено преди дни от премиера Пламен Орешарски, Вигенин заяви, че предстои нов анализ за централата, в който в предвид ще се вземе и милиардния дълг към Русия. „Ще има координация с икономическото министерство относно енергийните проекти, които са стратегически, както за икономиката, така и за външната политика”, добави той.

Бившият евродепутат категорично заяви, че е редно да бъде ползват капацитетът на дипломатите с картончета от Държавна сигурност. „Ако ги дискриминирам само заради картончетата, то нарушавам закона. Искам темата да я затворя, не желая ДС, която не съществува от 25 години, да управлява правилата на играта”, поясни Вигенин и подчерта, че няма да предлага дипломати с досиета за посланици, а смята само да ползва капацитета им.

Ситуацията в размирна Турция 38-годишният министър коментира с това, че е притеснен от насилието и повтори информацията от по-рано днес, че няма данни за пострадали или задържани българи. „Турция несъмнено придоби самочувствие и то с основание. Но все пак страната е ангажирана с европейския процес и за нас е важно да имаме една европейска Турция като съседка”.

Вигенин коментира изказването на еврокомисаря Йотингер, че България е неуправляема и по мнението му той е трябвало да се извини. „България е управляема държава, все пак преминахме през протести, оставки и предсрочни избори и вече имаме правителство. Комисарите да внимават повече какво говорят”, смята външният министър.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа