Руската компания „Атомстройекспорт” почти със сигурност ще спечели делото срещу България, което заведе в арбитражен съд заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене”, прогнозира ден след встъпването си в длъжност премиерът на България Пламен Орешарски.

В „Шоуто на Слави” по bTV той обясни, че съдът по всяка вероятност ще отсъди в полза на ответната страна и България ще трябва да плаща колосални суми компенсация, дори и искът да не бъде уважен в пълния му размер.

Така Орешарски опроверга уверенията на енергийния и финансовия министри в кабинета „Борисов” – Делян Добрев и Симеон Дянков, че „Атомстройекспорт” няма шанс срещу България в съда. Вицепремиерът Дянков дори се закани „да пляскаме руснаците”.

По този повод Орешарски коментира, че възобновяването на проекта за втора атомна електроцентрала ще зависи от актуализацията на разчетите за разходите и прогнозите за потреблението на енергия в България в бъдеще.

„Трябва да актуализираме разчетите и прогнозите за потребление в бъдеще, както и дали централата евентуално ще се вмести в нашата енергийна система.

"Това не е проект, който ще стартира те първа, а проект, в който са вложени много средства – трябва да платим милиардите на „Атомстройекспорт” и да се отчете дали е по-евтино да се откажем, или да довършим „Белене”. Имам усещане, че ще е по-изгодно да го довършим,” сподели още Пламен Орешарски.

За тежестта на наследството

„През 2009 г. тогавашният премиер се оплакваше от завещани 2,2 млрд. лв. Сега само искът за АЕЦ „Белене” може да достигне 2,4 млрд. лв.,” обясни Орешарски с уговорката, че не се оплаква, а само споменава.

Той припомни, че на новото правителство предстои през август да изплати краткосрочния вътрешен заем, който кабинетът „Борисов” изтегли през март, за да плати субсидиите на земеделските производители. „Предишното правителство е преценило и да забави плащането на вноската от 600 млн. лв. в Международния валутен фонд,” посочи още Орешарски.

Капанът на фиска

Новото правителство започва работа с ангажимент да разплати 1,4 млрд. лв., посочи новият премиер. Той сподели, че се е запознал с данни, според които картината в България е много по-мрачна, отколкото разкриват официалните статистически данни, и обеща да обяви какво е реалното състояние на икономиката до дни.

„Днес фискалният резерв е малко по-добър от края на февруари благодарение на добрите приходи през април, когато се плащат някои еднократни данъци,” обясни финансистът.

Той се пошегува, че самият той изпитва негативни чувства, когато плаща данъците си, но „трябва да се грижим и за общата хазна”.

Орешарски не спести критиката за Бюджет 2013, приет от правителството на Бойко Борисов, като заяви, че очаква неизпълнение на приходната му част и ограничени възможности за икономии от разходната.

„Капиталовите дупки са на втори план, най-голям е проблемът на загубеното доверие на гражданите. Днес хората подлагат всичко на съмнение и аз ги разбирам,” каза той.

„Имам надежди, че можем да се поберем в регламентирания по закон дефицит. Ще засилим приходната част, но приходите очевидно няма да се изпълнят,” подчерта Орешарски с уговорката, че е рано за твърди ангажименти.

Пенсиите – единственото разногласие с Брюксел

Новият премиер обаче потвърди ангажимента си да спре пенсионната реформа, започната от ГЕРБ, като отмени увеличението на пенсионната възраст. Европейската комисия обаче препоръчва на България точно обратното.

„Между плана „Орешарски” и препоръките на ЕК има само едно несъответствие. Част от препоръките дори са много близки и по формулировки. Рационалният подход е рационален и той не може да се прояви по много различни начини,” категоричен е премиерът.

Той изтъкна, че запазването на пенсионната възраст е и мярка за борба младежката безработица, защото с по-ранното пенсиониране на пазара на труда се отварят нови работни места за младежите. „Освен това в България пенсионната възраст е по-близо до средната продължителност на живота в сравнение с други европейски страни, т.е. българите получават пенсии в продължение на по-малко време,” обясни още той.

Той определи като мит твърдението на ГЕРБ, че България е остров на стабилност – според него това е валидно само на фона на държави, стигнали на крачка от фалита като Гърция, например.

Конфронтация без смисъл

Ден след като пое поста на министър-председател, Пламен Орешарски призова за край на „безсмислената конфронтация” между партиите на фона на поредицата от скандали между четирите партии в Народното събрание.
„Дори когато сме опоненти, не трябва да се държим като врагове,” декларира премиерът.

Той хвърли светлина върху избора на министри в кабинета си, като призна, че съставянето правителството е било трудно предвид малкото време, с което е разполагал. Орешарски е получил предложения от лидерите на партиите, които подкрепят категорично правителството му - БСП и ДПС, а самият той е имал консултации с академични кръгове. „Високият брой на хора с титли в състава на правителството доказват това,” подчерта той.
„Министрите са микс от хора с академична подготовка и такива с опит в управлението и парламентаризма – хора, които разбират от работата, която им предстои,” обобщи Орешарски.

Водещи критерии при избора на министри са били също почтеността и постиженията в кариерата. „За мен новите лица крият много рискове от провал, които трябва да се избягват при избора на висши управленски кадри,” обясни още премиерът.

Той обясни назначението на проф. Мариана Георгиева за министър на младежта и спорта с обединението на двата ресора в едно ведомство. „Още в началото говорихме с Йордан Йовчев да остане заместник и да ръководи спорта по същество,” допълни той.

Относно назначението на Цветлин Йовчев начело на МВР Орешарски заяви, че е поел риск да бъде обвинен, че в кабинета си има човек, близък до ГЕРБ. „Това е знак, че в това министерство ще надделява професионализма,” категоричен е министър-председателят.

Той обясни още, че с своя личен кръг няма близки хора от службите и не би могъл да бъде лично убеден в професионалните качества на изтъкнатите специалисти, които познава.

„Разчитам на подкрепата на всички 240 депутати. Освен на БСП и ДПС, ще търся подкрепа и от представителите на другите две политически сили в Народното събрание,” увери Пламен Орешарски.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа