Парламентарната група на ГЕРБ излезе с декларация срещу поведението на Делян Пеевски по време на заседанието, на което бе гласуван кабинетът „Орешарски”. Депутатът от ДПС влезе в словесна битка с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, „обещавайки” му, че тепърва около него ще излизат данни за срещи с криминални лица, изречени лъжи и истината за шестте му апартамента.

От ГЕРБ определиха думите и държанието на Пеевски като „безпрецедентно унизяване на българското Народно събрание”.

„По време на вчерашното заседание, един български депутат си позволи да заплашва един народен представител в лицето на Цветан Цветанов. Лицето Делян Пеевски пропадна дотам, че да отправя заплахи под формата на нецензурни думи”, каза Цвета Караянчева от ГЕРБ в пленарна зала.

Става въпрос за сцена уловена от камерите на телевизиите. Докато Цветанов се упражняваше като оратор от парламентарната трибуна, Пеевски влезе в залата, мина пред Цветанов и клатейки глава отправи няколко реплики към него, които започваха с: "Ей...". Останала част от "наратива" на депутата от ДПС обаче не се чу ясно. (Сцената може да видите във видеото, прикрепено в статитя "Цветанов срещу Пеевски, всички срещу Цветанов" - бел. ред.)

От свое име

Посочваният като депутат с непристойно поведение от своя страна повтори думите си от сряда – че Цветанов е вършил „много незаконни неща”.

„Виждам, че се страхувате, г-н Цветанов. Вие сте вършили много незаконни неща и не се подсмихвайте. Не говоря от името на прокуратурата. Тепърва имате да доказвате нещата, които сте извършили. Уважавам българския парламент, но вас, г-н Цветанов, със сигурност не ви уважавам”, заяви Пеевски.

Демокрацията в опасност

По думите на Караянчева „нервите на новите управляващи не издържат на напрежението и безпрецедентните заплахи са поредното доказателство колко опасни са тези хора за демокрацията”.

„Дори Лютви Местан не успя да успокои питомника си. Защо, г-жо Манолова, този път не бяхте коректив, от страх ли позволихте такова гангстерско поведение? До Манолова стояха Миков и Бисеров. Миков, срам ли ви е от това поведение? Дължите отговори на тези въпроси. Отправяме въпрос и към Сергей Станишев как се вписват ругатните в ценностите на ПЕС? Лютви Местан, Сергей Станишев и Волен Сидеров да реагират на погазването на парламентаризма от Пеевски.”, допълни Караянчева.

Зам.-председателят на НС не остана безучастна към отправените й въпроси. „Ако вчера някой обиди българската прокуратура, това е Цветан Цветанов. Мога да бъда обвинявана във всичко друго, но не и в страхливост. Не съм страхливец и го доказах в предишното Народно събрание. Тогава не се страхувах от МВР и Цветанов. Не веднъж бях обект на заплахи от него в качеството му на вицепремиер и министър на вътрешните работи”, каза Манолова и все пак призна, че „поведението на г-н Пеевски беше неприемливо. Също така беше неприемливо поведението на депутата от ГЕРБ г-н Михов. Какъв е този двоен стандарт? Защо не осъдихте вчера Михов?”

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа