България да бъде равнопоставен член на Европейския съюз и тази кауза да бъде приоритет в предизборната кампания у нас – за това се застъпиха трима от общо десетимата независими кандидати за евродепутати в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Писателят и разследващ журналист Румяна Угърчинска, финансовият анализатор и дългогодишен шеф на Българската фондова борса Виктор Папазов и специалистът по радикален ислям и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алексиев коментираха както неравностойното участие на България в европейската политика като нова държава-членка, така и неравностойното участие на независимите кандидати в кампанията за евроизборите.

И тримата смятат за реалистично избирането на независим кандидат за един от 17-те представители на България в бъдещия състав на Европейския парламент, за което са необходими около 150 000 гласа, според изчисленията на социолози.

„Тежко неравностойна е кампанията, защото на партиите им е позволено да похарчат до 2 млн. лв., а на независимите – до 100 000 лв., от които само 10 000 лв. лични пари”, обясни Виктор Папазов.

И тримата обясниха, че сумата за кампанията не е непосилна, особено когато има послания, които трябва да бъдат комуникирани. „Амбицира ме воля да видя равнопоставеност на българските граждани в Европа. Аз съм европейски гражданин и това са единствените изброи в които мога да участвам – това е едно изражение на тази дискриминация”, посочи Румяна Угърчинска.

Алекс Алексиев сподели други мотиви за участие в евровота. „Мотивира ме сегашната опасна ситуация, в която България се намира след събитията в Украйна. Мен ме тревожи политиката на управляващите, която се приема като прокремълска. А аз смятам, че България може да процъфти само в Европа”, обясни анализаторът.

Румяна Угърчинска се спря на проблема с различното прилагане на европейски норми в различните държави-членки и посочи, че и други страни като България се борят за повече равнопоставеност. „Европейският съюз иска да спре „Южен поток”, а защо Германия и Франция не се оттеглят от „Северен поток”, защо не прекратят дългосрочните си договори за доставки на руски газ?” попита тя и допълни, че България не е заявила ясна позиция по този проблем.

Алекс Алексиев допълни към проблемите идеята за Европа на две скорости. „Президентът на ЕЦБ Марио Драги смята, че еврозоната трябва да има отделно управление - това би било началото на края на ЕС”, посочи той и допълни: „Никой не говори за проблемите на Източна Европа.”

Румяна Угърчинска настоя, че е необходимо уеднаквяване на социалния статус на европейските граждани. „България изнася хора, бели роби за другите части на Европа, повече отколкото изнася продукция. Те работят на по-ниски заплати, което създава един див социален дъмпинг - западните държави се настройват срещу източните работници, а работниците са недоволни от ниските си социални вноски. Ако вноските за пенсии и здраве са ниски, държавата няма да предостави на гражданите си необходимото”, обясни журналистката.

По думите й, за да може европейците да работят в ЕС, трябва поне социалните им вноски да се изравнят, тъй като със заплатите това ще стане по-трудно.

Партийните совалки

Тримата независими кандидати коментираха и конкурентите си от партийните листи. „Това са избори на подмяната. Поне три-четири партии са по този начин - начело на листите са лидери, които със сигурност няма да станат евродепутати, а целта им е да изстрелят абсолютно неизбираеми хора в Европарламента”, коментира Виктор Папазов.

„Да сравним сивитата на текущите евродепутати с нашите – не могат да се мерят със знанията и международния опит. Къде е учил г-н Пеевски и с какво е успял? Бих желал да водим дебат за изборите на английски език”, допълни той, след което и тримата кандидати посочиха по три езика, които владеят.

„Не е само до говоренето на езици, а до възможността да се защитава кауза – има правила, които не са направени за всички европейци, правят се закони, но няма правило за приложение – трябва да убедите западноевропейците в това нещо с твърди аргументи от много широк опит”, допълни Румяна Угърчинска.

Тя призова да се спестят на гражданите внушенията, че Делян Пеевски ще бъде избран, преди хората да са гласували и да са направили своя избор.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)