Гражданският съвет на Реформаторският блок не е искал оставката ми. Оказа се, че декларацията, която беше разпространена в медиите, не е истинска и не е подписвана от посочените хора. Това обяви в „Лице в лице” новият министър на икономиката Божидар Лукарски за критиките за номинацията му.

Той заяви, че кандидатурата му е срещнала подкрепата на СДС и като цяло на реформаторите и лидерът на ДПС и съпредседател на РБ Радан Кънев е дал идеята за участието му в това министерство. „Не съм се договорил сам с Бойко Борисов”, подчерта той.

По думите му разпространената вчера декларация, в която беше обявяно, че реформатори не желаят Лукарски за министър, не е била подписвана от изброените под нея. Самият той е говорил с различни хора от Гражданския съвет, включително Мартин Димитров и Трайчо Трайков (бивш министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Борисов) и те са отрекли да са поставили името си под подобен текст.

„Такава декларация няма. Всички в РБ подкрепят всички министри, даже говорим с някои хора и ми помагат”, допълни Лукарски. Той отново обясни, че има достатъчно експертиза за министър на икономиката и атаките срещу него са основно медийни.

„Сигурно ще прозвучи изненадващо, но една голяма част от европейските министри по икономиката са юристи и адвокати”, посочи той, като даде за пример колегите си от Белгия и Австрия. Лукарски подчерта, че и колегата му от най-силната икономика в Европа – Германия, е с единствено образование Германистика и е с професия гимназиален учител по немски.

„Държа да кажа, че министерството на икономиката е да създава среда и климат за развитието на тази икономика”, каза той при въпрос какъв е размерът на брутния вътрешен продукт на България, след което отговори и конкретно.

По думите му ликвидацията на КТБ не би следвало да се отрази драматично на икономиката, защото банковата система е стабилна. По думите му най-важното при този казус е възможно по-бързо да се изплатят гарантираните депозити.

Новият министър на икономиката подчерта, за да може българите да усетят подобрението по джоба си, трябва да се развиват малките и средни предприятия. По думите му в Европа те са гръбнакът на икономиката, а в България средно продължават живота си около 3 години. Лукарски изрази надежда да не се налага да кръстосва шпаги с министъра на финансите по тази тема.

Божидар Лукарски каза, че е готов ако не изпълни поставените му най-вече от Реформаторския блок задачи и загубя доверието на колегите си, да напусне поста.

Гледайте целия разговор във видеото!

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец