Медийният секретар на БСП Антон Кутев поднесе извинение на съпартийците, обидени от изказването му, в което сравни партията със СПИН. В свое интервю депутатът от Коалиция за България направи паралел между социализма и неизлечимата болест – и двете се предавали по полов път и по наследство – което скандализира партийните редици.

„Извинявам се на всички социалисти, които не могат да си вършат работата заради измисления скандал от последните дни,” се казва в разпространено изявление на Кутев, за което съобщиха от БСП. В него се споделя и неговото съжаление, че „вместо да звучат нашите алтернативни предложения и критики към ГЕРБ, обществото се занимава с несъществена и изкривена дискусия”.

„Съжалявам, че дадох повод на определени хора да демонстрират лични амбиции и неосъществени схеми от преди Конгреса за сметка на социалистическите ценности,” казва още народният представител.

Антон Кутев смята, че думите му са използвани във вреда на социалистическата партия.

„Съжалявам, че някои хора се почувстваха обидени от това, че проявих ирония към собственото си семейство. Като политик съм си направил изводите,” се казва още в изявлението на Антон Кутев.

СПИН-сравнението на Кутев предизвика остри реакции от някои крила на БСП и опит за потушаване на страстите от страна на партийното ръководство. Контролната комисия на партията поиска официално извинение от депутата, след като срещу него бяха подадени жалби. По повод скандалното интервю лидерът Сергей Станишев заяви с известно закъснение, че „за вицове наказания се налагаха в друго време и се надявам БСП отдавна да е забравила подобни подходи”. 

Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов не пропусна шанса за закачка с опозицията и обяви, че е разпоредил на Изпълнителната комисия на партията да изработи правила, които да бъдат изпратени на всички структури в страната с указания как ГЕРБерите да се предпазват от СПИН/БСП. 

Към Кутев имаше и призиви за оставка. Корнелия Нинова призова колегата си да се извини за сравнението, че БСП е като СПИН, и да се оттегли от поста си. Председателят на Контролната комисия Мая Манолова препоръча на Антон Кутев да се извини „незабавно, недвусмислено и без уговорки”, но посочи, че комисията не е „нито инквизиция, нито цензур.”, а партиен орган, който не може да наказва социалисти за „непремерени и глупави изказвания, или тъпи вицове”.