Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е разпоредил на Изпълнителната комисия на партията да изработи правила, които да бъдат изпратени на всички структури на партията в страната с указания как членовете на партията да се предпазват от СПИН/БСП.

Дискусията за социализма като СПИН продължава втори ден. Интервю на секретаря по медийната политика на БСП Антон Кутев, в което сравнява партията БСП с болестта предизвика остра реакция на негови съпартийци. Корнелия Нинова призова колегата си да се извини и да се оттегли. По-късно Кутев отговори, че не приема тя да го учи на социализъм, тъй като синът и следвал в щатите.

От средите на БСП обаче дойдоха нови искания за оставка на червения депутат Антон Кутев. Днес общинският съветник в София от левицата Георги Кадиев определи изказването на Кутев като несериозно и напълно недопустимо. Кадиев призова Кутев да се извини.

"Считам, че Антон Кутев трябва да подаде оставка и да се извини на всички социалисти, най-вече на онези, които са такива не по наследство и не по сексуален път", пише в позицията си Георги Кадиев. Сергей Станишев засега не коментира разменените реплики.

Пред агенция „Фокус” премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е важно да се избягват всякакви контакти и да се вземат всички предпазни мерки, за да се избегне зараза със СПИН/БСП. Борисов е дал указания на зам.-председателя на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов да обучи членската маса как да се предпазва.

„Особено след станалите обществено достояние саморазкрития, които говорят за напреднало заболяване и деформации в тази партия, въпреки напредналата й 100-годишна възраст”, заяви Борисов.