Депутатът от БСП Корнелия Нинова призова колегата си Антон Кутев да се извини за сравнението, че БСП е като СПИН, и да се оттегли от поста, който заема. Специалното изявление на Нинова, разпространено до медиите, идва след интервю на Кутев за пресата, в което заяви, че социализмът се предавал подобно на болестта - по наследство или по полов път.

„Нечувано и обидно. Ако някой се е питал що е то социализъм, вече знае. Според висш представител на ръководството на БСП, това е тежка болест. Който се докосне до нея, е обречен. Ако не на смърт, то поне на мъчителен живот. Но ако някой все пак реши да направи саможертва да стане социалист, то трябва да отговаря на поне едно условие - или баща му и дядо му да са били такива или да си намери някой социалист за полов акт. Всички други не стават”, пише в изявлението на Нинова.

Тя допълва, че категорично не приема изказването на Кутев, и че няма обяснение – защо го е направил.

„Смятам го за обидно към много социалисти и за отблъскващо към много млади хора. Призовах го да се извини и да се оттегли от поста, който заема”, каза пред Агенция “Фокус” Нинова.

Тя отбеляза, че е абсолютно недопустимо член на Изпълнителното бюро, секретар, който се занимава с медийната политика на социалистите, да прави такива изказвания и внушения.

Нинова е изненадана и от мълчанието на ръководството и на лидера на столетницата

"Поне бележка към Кутев, поне – разграничаване от подобно мнение ръководството би трябвало да направи. Вадя тези аргументи не само като мое лично впечатление от това изказване, а и от стотици обаждания, които получих от разгневени хора, които ме помолиха – да изразя тяхната позиция. Хора, както членове на БСП, така и симпатизанти, така и напълно странични”, каза Нинова. 

Антон Кутев, снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Отговрът на Антон Кутев не закъсня - заяви, че няма да се оттегли.

„Няма да се оттегля от поста, който заемам, най-малкото, защото не Корнелия ме е сложила на този пост. За този пост ме е предложил Сергей Станишев и са ме гласували хора. Ако тези хора, и този човек кажат, че трябва да се оттегля, ще го направя, но не Корнелия Нинова е човекът. Конгресът за някои приключи, за други – не, но съжалявам, че това се превръща в общонародна тема, което не е добре за БСП”, каза членът на ръководството на социалистическата партия.

„Корнелия е говорила, че БСП е била тежка болест; това са думи на Корнелия, не мои. Говорила е, че, който се докосне до нея, е обречен, това, пак казвам, са думи на Корнелия, а не – мои. Говори, че ако не на смърт, членовете на БСП са обречени на мъчителен живот – това са думи на Корнелия, а не – мои. Моите думи бяха с достатъчно самоирония и по повод на дъщеря ми”, каза Кутев.

Той добави, че баща му е бил човек, за когото БСП и социализмът били кауза.

Аз съм човек, за когото БСП и социализмът са кауза. Дъщеря ми е човек, за който БСП и социализмът са кауза. Моята дъщеря не учи в Съединените щати както прави синът на Корнелия. И не приемам именно Корнелия Нинова да бъде моралният съдник, защото бих могъл да й напомня реплики, които не мога да произнеса. Които тя е произнасяла и много добре знае, че ги има записани със СРС-та, че са говорени в съдилища и т.н. Изобщо – вътрешнопартийните проблеми не се решават по този начин. Реваншизмът в тях е вреден”, каза Кутев.

Депутатът каза, че реакцията срещу изказването му идва само от група хора.

„Не смятам, че това, което казвам, е обидно за когото и да било. Според мен – самоиронията и опитът за чувство за хумор (да приемем, че е бил неудачен) са ясно видими в това мое интервю. Не мисля, че някой би могъл да тръгне да се обижда от това. Да, може да се спекулира с това, което съм казал, и пак казвам, че някои хора, за които конгресът очевидно не е приключил, точно това правят”, каза Кутев.

Според него никой не може да се обижда по простата причина, че стотици социалисти са направили приятелките си, приятелите си, кръговете около тях също социалисти.

"Убеден съм, че в моя приятелски кръг има десетки хора, които гласуват за БСП, защото познават мен или хора около мен. Убеден съм, че идеи се предават чрез личния контакт и личното общуване", каза депутатът.

И покани Корнелия Нинова да обсъдят каузата на социализма и хората, които могат да я носят, както и банковите им сметки, пред някоя медия.