За вицове наказания се налагаха в друго време и се надявам БСП отдавна да е забравила подобни подходи, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Поводът е интервюто на медийния секретар на БСП Антон Кутев, в което сравнява партията БСП със СПИН.

Изказването предизвика остра реакция на негови съпартийци. Депутатът Корнелия Нинова го призова да се оттегли. Кутев отговори, че не приема тя да го учи на социализъм, тъй като синът и следвал в щатите. По-късно обаче и общинският съветник в София от левицата Георги Кадиев поиска оставката на Кутев.

В дискусията задочно се включи и премиерът. Бойко Борисов обяви, че бил възложил на ръководството на партията си да разпрати до всички структури указания, как членовете на ГЕРБ да се предпазват от СПИН/БСП. Със задачата е натоварен зам.-председателят Цветан Цветанов.

Реакцията на Станишев идва след няколкодневно мълчаниене. В специална позиция, изпратена до медиите, лидерът на социалистите казва, че от няколко дни наблюдава опитите на функционери на БСП и хора отвън „да раздухат един доста измислен скандал”.

"Разбирам добре мотивите на Бойко Борисов, който се стреми да отвлече вниманието от големите провали на неговото управление, не разбирам обаче функционери от БСП, които се стремят едно изречение - преразказ на виц, да превърнат едва ли не във водеща тема за партията, да раздават оценки, да заклеймяват, да искат оставки", посочва лидерът на БСП.

Станишев отбелязва, че именно медийният секретар на БСП – Кутев, бил острието на атаките на левицата срещу „безобразията на ГЕРБ”. И точно това давало самочувствие на членовете и симпатизантите на БСП.

Това ли вълнува днес най-много българите, които се борят за оцеляване, това ли вълнува най-много симпатизантите на нашата партия, достатъчно ли е направил всеки един от тях за разобличаването на гафовете и престъпленията на ГЕРБ, чии интереси волно или неволно обслужват, пита Станишев.

Той посочва, че пореден път някои водят вътрешни битки заради лични амбиции на гърба и за сметка на БСП.

Лидерът на партията припомня целта на БСП – да свали от власт „това зловредно, опасно и арогантно управление” и да се предложи на хората алтернатива за европейско модернизиране на България и достоен живот.

Всичко останало в добрия случай е липса на политически усет и преценка, а в лошия - подпомагане на политическия опонент, заявява той и предупреждава, че към всяка проява на втория вариант щял да бъде безкомпромисен.