Ветото на президента се надявам, че ще свърши работа да извади от задкулисието тази коалиция в парламента, за чиято формула на партньорство отговорност носи г-н Станишев. Това заяви пред журналисти в Кърджали председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, цитирана от БТА.

По думите й едно прегласуване на актуализацията на бюджета означава, че ще се преподпише тройната коалиция на БСП, ДПС и Атака или "евентуално ГЕРБ ще даде някакъв глас". Според колегата й проф. Велислав Минеков, тегленето на заем е оцеляване в една добра компания в парламента.

Кунева призова за национален протест в деня на прегласуването и предположи, че това ще бъде и цялостната позиция на реформаторския блок, с който от "България на гражданите" обсъждат тезите си. Тя цитира икономистът Бисер Манолов, заявявайки, че "актуализацията на бюджета и емитиране на дълг ще понижи кредитния рейтинг на България и ще доведе до по-високи лихви по кредитите".

Посещението на Меглена Кунева и част от екипа й в Кърджали бе част от обиколка на ръководството на партията в страната и поредица срещи със симпатизанти.

По-рано днес и Реформаторският блок изрази подобна позиция и отново подкрепи ветото. В съобщение до медиите партиите в обединението заявиха, че с това си действие Плевнелиев защити обществения интерес, като отложи кражбата на половин милиард лева от мафията.

Реформаторският блок е категоричен, че едно прегласуване на актуализацията на бюджета ще представлява явно подписване на тройна управленска коалиция между БСП, ДПС и Атака. Неприемането на аргументите на президентското вето ще превърне плана Орешарски в план Сидеров.

Избирателите на ДПС не трябва да имат повече илюзии, че с техните гласове вече управлява Атака. Отговорността за тази нова коалиция ще е на председателя на ПЕС и лидер на мандатоносителя г-н Станишев, добавят от обединението.

Реформаторският блок отново настоява за незабавна оставка на правителството и парламентарни избори. Призоваваме всички български граждани да спрат кражбата и безрасъдната фискална политика на това управление с национален протест в деня на прегласуването на актуализацията на бюджета.