Президентът наложи частично вето на Закона за актуализация на държавния бюджет за 2013 г. Росен Плевнелиев върна някои текстове с мотива, че не приема „аргументите и опитите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение”.

Президентът декларира, че уважава правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. „Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани”, заяви той.

Мотиви

Според него социалният пакет е много малка част от предвидените разходи. „Искаме да знаем повече за всички разходи и повече за предвидения нов дълг и как ще се управлява този ресурс до края на годината”, поясни държавният глава.

„Не виждам в приетия закон сериозна заявка за политики за заетостта и растежа на българската икономика. Не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката трябва да расте, за да живеем по-добре”, категоричен беше Плевнелиев.

Харчове за текущи нужди

Той призна, че вижда много неясноти около предвидените от правителството разходи, включително около възможността за емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв. „Нямам против дълг от 1 или 2 млрд. лв., но съм против, ако не се използва за политики за реформи и заетост, а този кредит се използва за финансиране само на текущи разходи”, поясни Плевнелиев, „Вярвам, че финансирането на текущи нужди е пагубно”, допълни той.

Президентът подчерта, че подкрепя отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи. „По време на политическите консултации обърнах внимание на партиите, че са поели конкретни ангажименти към избирателите и това не са празни приказки, които удобно забравяме след изборите. Митническата администрация и НАП месец и половина са в непълно ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация. Очаквам правителството да подобри работата на приходните администрации”, отбеляза президентът.

„В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи. Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите”, посочи Плевнелиев. Той попита риторично кой разход е извънреден и може да бъде класифициран като непредвиден.

„Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. Но не само държавата, а и общините са важни. Те дължат много повече. Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините. Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса”, подчерта държавният глава.

Принципни аргументи, не политически

„Аргументите ми са принципни, а не плод на политически заигравания”, увери Плевнелиев. „През последните седмици чух много въпроси и обвинения”, каза той. През последните дни представители на управляващите се редуваха да обясняват защо евентуално президентско вето би било чисто политическо решение.

„На всички тях Конституцията е дала много ясен отговор - че президентът има право да налага вето по всички закони не само при противоречие с основния закон, а и по целесъобразност”, заяви днес Плевнелиев и добави, че „власт власт възпира”.

Държавният глава подчерта, че възнамерява да отстоява правомощието си да връща за ново обсъждане всеки закон, към който има възражения. "В момента тече кампания на очерняне и делегитимиране на президента. Ще понеса всичко в името на гражданите”, каза президентът.

Плевнелиев отвърна и на обвиненията на депутати от левицата, че досега никой президент не си е позволявал да наложи вето над закона за бюджета, като припомни, че предшественикът му Желю Желев го е правил.

В името на хората?

Плевнелиев не пропусна да коментира и зачестилите напоследък нападки срещу себе си. „Разбрах, че имам 3 любовници, каквито нямам. Разбрах за офшорни сметки, каквито нямам. Аз съм тъмната сянка, която изплувала зад някакви сделки в пенсионния сектор на България”, каза с ирония държавният глава. Според него трите стълба на българската демокрация са болни, а срещу него самият се води медийна война. "Ще понеса всичко в името на хората", заключи той.

"Искам да заявя категорично, че съм против 2 млрд. лв. на българските пенсионери да отидат в една офшорка с 14 паунда капитал. Вярвам, че хората виждат и разбират”, заяви лаконично президентът.

Ами сега?!

Ако парламентът не прекъсне лятната си отпуска, но след това реши да прокара закона за бюджета максимално бързо, това вероятно ще стане до 15 септември. После президентът има нови 7 дни от получаването на текстовете, за да подпише указа.

Основният закон определя, че ветото се преодолява с мнозинство повече от половината от всички народни представители - т.е. със 121 гласа. Повторно приетият от Народното събрание закон се обнародва от президента в 7-дневен срок от получаването му.

„Не за всичко президентът трябва да бъде сочен като удобният виновен. Аз си свърших работа за по-малко от 2 дни, депутатите имат повече от месец, за да преценят моите аргументи”, заяви Росен Плевнелиев, уточнявайки, че е получил проекта, на който наложи частично вето, именно преди 2 дни.