Като водач на евролистата на Реформаторския блок за изборите на 25 май председателят на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева отправи покана към водача на листата на ГЕРБ Томислав Дончев да синхронизират приоритетите си в кампанията за по-голям успех на десните сили във вота.

Тя направи тази постъпка в предаването „120 минути” по bTV, минути след като в Кърджали лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан пиха кафе.

Въпреки че заяви готовност за съдействие между Реформаторския блок и ГЕРБ на европейската сцена като съпричастни към една и съща партийна фамилия – Европейската народна партия, тя отново избегна въпроса за позициите на обединената формация спрямо партията на Бойко Борисов във вътрешнополитически аспект – реформаторите критикуват управлението на ГЕРБ, но не декларират ясно разграничението си от бившите управляващи в бъдещ състав на парламента.

„С ГЕРБ за европейска политика можем да говорим. Според споразумението Реформаторският блок е дясноцентристки блок, можем да направим среща за приоритетите, които поставя ЕНП за следващите 4 години”, посочи Кунева.

Тя прогнозира, че в кампанията за Европейските избори доминиращи ще бъдат темите за борбата с бедността и реиндустриализацията, но не като възраждане на стари предприятия, както неправилно, по думите й, се разбира в България, а като „интелигентна икономика”.

Кунева обеща, че ако бъде избрана за евродепутат, ще поеме поста, а няма да го отстъпи на втория в листата. „Реформаторският блок трябва да има своята победа на евроизборите”, заяви лидерът на „България на гражданите”.

Тя заяви категорична увереност в единството на Реформаторския блок и отрече СДС и лидерът й Божидар Лукарски да са се сближили с „България без цензура”.
„Сътрудничеството не е въпрос на ортопедии и патерици”, подчерта тя с препратка към предложението на Бойко Борисов от началото на тази година ГЕРБ да стане патерица на Реформаторския блок, до което той стигна след претърпяна операция на коляното.

„Ние вече дори говорим за кандидатурите си на местните избори. Направихме обединение по европейски маниер – преговаря се ясно и твърдо, без номера”, заяви още Меглена Кунева.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)