Протестите срещу избирането на Александър Методиев - Бат' Сали, от ДПС за депутат от Кюстендилския избирателен район продължават и през тази седмица.
Протест и пред ЦИК!

В Кюстендил хиляди блокираха пътя за границата с Македония, категорични, че няма да допуснат Методиев да влезе в парламента от техния район.

Черешово топче, трактори и хиляди недоволни се включиха в демонстрацията. И рокерите изразиха недоволство - с рев ма мотори.

И все пак на дневен ред вече стои въпросът как ще бъде посрещнат в Кюстендил депутатът Методиев. „Недоволните ще продължат протестите докато ЦИК не преразгледа решението. Те са готови в деня на клетвата да окупират парламента”, заяви кметът на града Петър Паунов.

Преди обяд в понеделник десетки жители на Дупница блокираха движението на главен път E-79. Те призоваха за промяна в Изборния кодекс иначе днешната им проява ще е само началото на масирани протести. Дупничани се заканиха да блокират Народното събрание в деня, в който новите депутати полагат клетва, и по никакъв начин няма да допуснат Бат' Сали в сградата на законодателния орган.

Кметът на Дупница Методи Чимев поздрави дупничани за будния дух и с голямо задоволство каза, че сред присъстващите са хора от протестите на барикадите през 1997-а година. По думите му духът на дупничани е един от най-силните и те отново ще поведат и възродят протестния дух. 

Протест имаше и пред ЦИК. Там се събраха недоволни от разпределението на мандатите в Ямбол. Те искат комисията да преразгледа решението. С викове и освирквания недоволните избиратели изсипаха чувалите със символичните бюлетини с надпис "подменен вот".

Въпреки че печели изборите в Ямбол, ГЕРБ има един мандат, а БСП и ДПС, които заедно имат с 1000 гласа по-малко, получават три мандата. Причината за това разпределение е методиката, която Изборният кодекс е определил.

Повторно преброяване може да бъде направено, ако се оспорят резултатите от изобрите пред Конституционния съд. Жалба за оспорване на изборите може да се подаде чрез президента, Министерския съвет, главния прокурор, една пета от народните представители, Върховния касационен съд или Върховния административен съд. До момента такава жалба няма.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация