Дипломите на кандидатите за президент станаха център на предизборната кампания. След като потребители в социалните мрежи се усъмниха истинска ли е дипломата на един от основните претенденти за „Дондуков” 2, bTV провери с какво висше образование са първите петима кандидати според проучването на “Маркет Линкс”.

Преди повече от 2 седмици пресцентърът на ГЕРБ разпрати до всички медии копие от дипломата на Цецка Цачева.

Копието обаче предизвика нови спекулации в социалните мрежи - основно заради това, че номерът на документа е написан на ръка, а не е отпечатан на бланката. Потребители започнаха да пускат снимки на своите дипломи за сравнение.

bTV реши да провери защо е така и с какви дипломи за висше образование разполагат първите петима претенденти за "Дондуков" 2.

За да видим какъв студент е била кандидатът за президент Цецка Цачева, влизаме в архивите на Софийския университет. Там Цачева завършва право с успех над 5.

През годините на следването успехът й се е движел от добър, през много добър до отличен, а на държавния изпит по марксизъм-ленинизъм изкарва петица.

В архивите на Алма Матер се пази и екземпляр на приложение към дипломата, където се вижда, че има грешка.

От университета обясниха, че точно заради обърканото родно място е била издадена нова диплома с написан на ръка сериен номер.

Генерал Румен Радев се е дипломирал с пълно отличие от висшето военновъздушно училище Долна Митрополия и военната академия "Георги Раковски".

В характеристиката му от американския военновъздушен колеж "Максуел" в Алабама пише, че е първи сред чуждестранните студенти. Преподавателите му пишат в характеристиката" че е воин от 21 век , подготвен за победи и да предизвика промени на стратегическо ниво.

Четвъртият според проучването на „Маркет Линкс” Веселин Марешки също ни изпрати дипломата си: С успех 4 той става машинен инженер от Висшия машинен електротехнически институт в град Варна, който сега е познат като Техническия университет.

Снимка: bTV

Останалите двама кандидати не успяха да реагират в рамките на деня - за техния успех ще ви разкажем, когато ни изпратят и техните дипломи.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване