„Когато е ясна управленската програма, няма значение кой е съответният министър, важен е капитанът на отбора.” С този кратък коментар в предаването „Тази сутрин” по bTV зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отклони въпроса дали ще оглави Министерството на вътрешните работи при евентуален нов мандат на ГЕРБ в управлението, но и оправда критиките за едноличното ръководство в партията.

„Ако ГЕРБ получи силно мнозинство, лидерът ще реши кои ще бъдат министрите му. Когато ГЕРБ спечели изборите и е лидер в това управление, ще бъде лидер и в управленските решения”, коментира още Цветанов.

„Трябва да мобилизираме максимално усилията си, за да имаме 121 депутата и да управляваме с тези, с които говорим на общ език”, настоя той отново, като изрази дълбока увереност, че „гражданите ще излязат на 5 октомври” и няма да има нов предсрочен вот.

„Ще регистрираме 480 депутати, аз сигурно ще водя две листи, Борисов сигурно също ще води две. Имаме достатъчно силни кандидатури, когато участваш на избори има съответна предизборна кампания”, обясни той.

Зам.-председателят на ГЕРБ беше категоричен, че след 5 октомври Реформаторският блок отново „ще седне на една маса с лидера Борисов”, въпреки че самият Борисов изказа друго мнение наскоро. „Реформаторският блок беше прекалено рязък, остър, непоследователен – през октомври пак трябва да седнат на една маса с Борисов”, заяви Цветан Цвенаов. „Избирателите на Реформаторския блок все пак трябва да знаят каква е перспективата”, допълни той.

Жертвите на пътя в политически дискурс

Цветанов отново постави инфраструктурните проекти, акцент в политическото говорене и всички платформи на ГЕРБ, на първо място в бъдещата управленска програма. В тази връзка той дори установи корелация между „Дондуков” 2 и войната по пътищата, като изтъкна, че по времето на ГЕРБ жертвите в катастрофи са били двойно по-малко.

„Виждате колко е натоварена магистрала „Тракия”. Вчера пак имаше тежка катастрофа, защото интензивният поток води до застрашаване на човешкия живот. Точно в управлението на ГЕРБ традиционните 1000-1100 жертви на пътя бяха намалени на 600 към 2012 г., което е с нива от 1963 г. Има вече занижаване на контрола, и разбира се тази комисия, която аз оглавявах”, заяви Цветан Цветанов, като веднага опита да неглижира намека си за „партиен” принос в катастрофите.

Той не пропусна да изтъкне и своя принос „като вицепремиер и министър на вътрешните работи”, въпреки че постави кадруването в евентуален бъдещ Министерски съвет на лидера. „Когато бях вицепремиер и министър, отвличанията спряха, имахме въоръжени групи за поръчкови убийства, заловихме тонове наркотици”, подчерта Цветанов, след което се похвали и с признания от силовите органи на други държави.

„Това, което остава като наследство в МВР, е трагично – имаме убийство, побои, въоръжени грабежи, министерството е абдикирало съвсем от проблема с купуването на гласове”, изтъкна още Цветанов и оправда смяната на областни управители с кадри на ГЕРБ именно с необходимостта от „кадрови промени, за да се прекрати купуването на гласове”. „При положение, че държавата абдикира от нормалното провеждане на изборите, областният управител има пряко отношение”, категоричен беше той.

Още приноси

След като се заля с кофа ледена вода в подкрепа на децата с… алтруизъм, Цветан Цветанов се коригира: „С аутизъм, с аутизъм. Аз съм участвал и друг път в кампании за аутизма – всеки трябва да допринесе. Аз ще направя дарение 1000 лв., колегите също ще се присъединят, така че има смисъл”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

„Това е една от тези благотворителни инициативи, в които човек може да се включи. Има хора, които биха подкрепили, които не биха подкрепили, но това е силната част на демокрацията”, продължи той с разсъжденията по темата.

Обещания

От мерки срещу болестта „син език” до мерки за справяне с кризата с Корпоративна търговска банка – зам.-председателят на ГЕРБ и ръководител на партийния предизборен щаб Цветан Цветанов изрази компетентно мнение по редица въпроси и не пропусна да похвали предишното управление на ГЕРБ.

„Трябва да се говори за „синия език” – тези хора, които въпреки трудностите, продължават да се занимават с това. От април месец има случай, който показа колко сериозно ще бъде. И си задайте въпроса юни, юли и сега август месец какво е направено”, заяви Цветанов.

Той изрази и партийната позиция по случая с КТБ. „ГЕРБ ще бъде отговорна и ще разплати гарантираните депозити. БНБ е водеща и председателят на БНБ трябва да отговаря на тези въпроси”, посочи той.

„Затова, че старото правителство не подписа Споразумението с Европейската комисия, лиши възможността българските общини и българската изпълнителна власт да ползват средства от новия финансов програмен период. А знаете ли колко са средствата в новия финансов програмен период 2014-2020 г. – 32 млрд. лв. И те може да не бъдат усвоени, защото в момента 2014 г. и 2015 г. се очертават нулеви, заради това, че 2013 г. тези, които казаха, че са експерти, и тези, които се противопоставят на това, което правеше ГЕРБ, не можаха да постигнат ей това споразумение”, коментира още Цветан Цветанов.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация