„Тези избори трябва да вдигнат проклятието за България. Това са ДПС и Доган по моя дефиниция. За всички е очевидно откъде тръгна атаката срещу КТБ. Пеевски и Доган са основаната ос. Трябва да отговарят каква им е ползата – очевидно разграбването на банката и придобиване на активите. Те са започнали вече да ги придобиват”. Това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Според него данъкоплатците ще пострадат много повече при фалит отколкото при оздравяване на Корпоративна търговска банка. Цената на първия вариант е около 5,5 млрд. лв., а на втория – около 2,4 млрд. лв. със заем, смята Костов

„Един състезателен кон, дори и да не се класира, струва пари. Ако го нарежете на парчетa и продадете за месо, както става при фалита, ще вземете само парите за месото(...) Фалитът генерира банкова криза, ликвидна паника сред хората. Ще тръгнат да си теглят спестяванията”, заяви той.

В края на август Костов заяви в „Тази сутрин”, че ще обяви имената на виновните, ако КТБ фалира. Днес отново потвърди това си намерение, като поясни, че става въпрос за „няколко души на високи позиции”, които дестабилизират България.

По думите му оздравяване на КТБ банката държавата не спасява хората, причинили кризата, а банковата система, икономиката, общините, болниците, вложителите: „Тук е грешката, тук е подмяната”.

Иван Костов каза още, че БНБ е започнала да действа „много прецизно” след намеренията на акционерите, представлявани от EPIC, за оздравяване на КТБ. Според него централната банка в момента не трябва да бъде атакувана от политиците, а основният ангажимент да се поеме от новите инвеститори.

Горещи кестени за служебния кабинет

Иван Костов коментира изказване на служебния премиер Георги Близнашки по казуса „КТБ” от 8 септември в „Лице в лице”. Тогава той обяви, че БНБ си е затваряла очите не само за КТБ.

„Той говори непредпазливо и невярно. Не може да се очаква от нашия премиер да е в течение с всички много сложни обстоятелства. ЕК е разрешила на България да окаже подкрепа на банки, които да преодолят ликвидна криза. Той не може да говори, че кризата ще възникне от това, че няма пари или разрешение. Те няма да формират прекомерен дефицит”, каза Костов.

В тази връзка бившият премиер заяви, че служебното правителство трябва да извади всички горещи кестени. „То трябва да бъде насърчено да поеме тази отговорност, не да бъде плашено. И да оправи актуализацията на бюджета, дори да подготви следващия. Ако служебното правителство реши основните проблеми и ако предотврати рисковете за банковата и финансовата сфера, след това ще има шансове за политическо оздравяване”, смята той.

Липсващият лидер

За ситуацията в Реформаторския блок Костов заяви: „Това е една много свободна организация. Трябваше да има председател, някой да води кампанията, за да има и отговорен след това. Освен че ще гласувам, имам основания да призова всички да гласуват, използвайки мажоритарната сила на преференциалния вот. Дайте да им помогнем, да им покажем с доверието си към опредеени хора кой да влезе в парламента”.

Костов коментира още, че няма да гласува за „лидер, който го е било страх да се яви на състезание”, визирайки Божидар Лукарски. „Аз ще гласувам за този, който е твърдо срещу руската инвазия в Украйна. България сред страните от ЕС е най-близо до два горящи военни конфликта – Русия и Украйна и Сирия и Ирак. Те са подпалили границите на нашите съседи. Никога не бих приел политик, който защитава Путин, че вкара войски в Украйна, както направи Бойко Борисов”, допълни той.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация