„Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим последици. Трябва да има национално отговорно поведение”.

В „Тази сутрин” във вторник вътрешният министър Цветлин Йовчев изрази мнение, създало усещане за „положението е такова”, в пореден разговор за бежанската криза в България, по която комуникацията между отговорните институции е дълбоко пропукана, разминаването на мнения – силно осезаемо, а „замерянето с кал” – интензивно.

Вицепремиерът коментира още: „Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме хора под открито небе, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”.

Обяснението му дойде като последствие от призива му в понеделник стенограмата му от 5 февруари от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) да стане обществено достояние, за да се види каква е била оценката на държавата по въпроса по това време. Йовчев апелира за това, след като президентът Росен Плевнелиев разкритикува условията за настаняване на бежанци и обяви, че има план за тях и той трябва да се спазва. Според вътрешния министър обаче ситуацията е силна динамична и няма как стари мерки да дадат резултат сега.

„Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора – проблемът е сериозен. Не можем повече да се делим на Монтеки и Капулети (враждуващите фамилии от "Ромео и Жулиета“ на Шекспир – бел. ред.). Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев. Той все пак допусна, че прогноза по развитието на конфликта в Сирия и неговия световен отзвук няма как да бъдат предвидени, но в началото на годината се е предвиждало, „ако има бежанска вълна, ще опънем едни палатки край Харманли”.

„Само изпълнителната власт ли има отговорности и трябва да върши работа? Тук трябва да се намесят и парламентът, и местните власти, и президентът”, допълни вицепремиерът и допълни: „Да критикуваме това, което се прави, не е добрата политика. Чухте ли от тези, които критикуват, нещо конструктивно да са предложили и правителството да е отказало. И политическите партии и лидери са използвали своите контакти, за да потърсят помощ за България. Чули ли сте подобно нещо? Аз не съм”.

По думите му истински загрижените хора ще си зададат въпроса могат да направят, за да помогнат: „С това нещо трябва да стават и да лягат”.