Правителството ще работи към задействане на европейска директива, която ще позволява да се изграждат центрове за настаняване на бежанци от закрит тип. Настанените в тях бежанци няма да могат да ги напускат и да се връщат обратно свободно, както е сега.

Според вътрешния министър такива центрове от закрит тип са необходими, тъй като една част от бежанците не знаят езика, а друга част от тях представляват някакъв риск за сигурността в населените места и дори са извършвали дребни криминални престъпления. „Ние не можем да върнем тези хора в Сирия, но не можем и да ги пуснем свободно да се разхождат”, подчерта Цветлин Йовчев.

България е поискала допълнителна финансова помощ от Европейския съюз в размер на 6 млн. евро за справяне с бежанския поток. До края на тази седмица ще стане ясна сумата, която ще ни бъде отпусната. Това уточни вицепремиерът и министър на вътрешните работи след днешното извънредно заседание на правителството.

„Страната ни получава директна помощ по линия на ФРОНТЕХ, като те ще ни изпратят 29 служители. Ние сме поискали от тях 50 служители”, посочи Йовчев и добави, че има подписан и двустранен план с Агенцията за подпомагане и търсене на убежище. Йовчев определи като добра мярка разкриването на двата нови центъра за настаняване на бежанци, както и създаване на разпределителен център в Елхово.

Правителството на Словакия беше първото, което реагира на молбата за помощ.Утре ще пристигне и пратка от Унгария. Има обещание от Австрия и други страни-членки на ЕС, че ще предоставят подобна помощ.

„Над 2000 допълнителни легла са осигурени за бежанските центрове от различните ведомства”, отбеляза още министърът. Йовчев подчерта, че България поддържа двустранен диалог с Турция и Гърция. „От Турция имаме уверението, че ще се създаде тристранен център между Турция, Гърция и България на „Капитан Андреево”, както и ще се подобрят постоянните патрули по отношение на бежанците”, отбеляза вицепремиерът.

По думите на вътрешния министър системата за наблюдение на българската граница функционира много добре и почти 100% от всички хора, които минават, се задържат. „Не е възможно да преминават хора, които да не се задържат”, подчерта Йовчев. Той отбеляза, че с това иска да разсее мита за охраната на българската граница, който се използва в обществото от хора, които нямат познания, както и от други, които имат, но ги използват по некоректен начин.

„Много е добре, ако за следващ вот на недоверие се постави именно въпросът с бежанците, тъй като това ще позволи много по добре да комуникираме всичко това, което правителството сме направили до момента”, каза още вътрешният министър.

Според Йовчев за да се направи оценка на това какво е свършило правителството сега относно бежанците, трябва да се направи оценка откъде то е тръгнало. „Това ще бъде много интересен дебат, тъй като има много интересни неща, които да се обсъдят, а именно това откъде е тръгнало правителството, и каква е била готовността на предишното правителство за справяне с този проблем”, отбеляза МВР шефът.

Той коментира и критиките на държавния глава. „Добре е президентът да отговори какво е направил тогава, за да не спят хора по земята. Наистина не е добре да се върви в тази реторика, за да не стигнем от изказвания в стил – „като нямат хляб, да ядат пасти”, защото в момента натам върви г-н президентът”, коментира Цветлин Йовчев пред „Фокус”.