Унгария и донякъде България, която е най-бедната европейска страна, ще бъдат двете изключения при разселването на доброволна основа на мигрантите в Европейския съюз, стана ясно след срещата на върха на ЕС снощи, предаде БТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че държавните и правителствените ръководители на ЕС са отхвърлили късно снощи идеята за схеми за задължително разселване на 40 хиляди имигранти, пристигнали в Европа.

Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поясниха, че разселването ще става на доброволна основа.

„Има две изключения – Унгария и донякъде България, защото тези две държави са засегнати от силни мигрантски потоци и мисля, че те ще получат от нас специално отношение, когато дойде времето за разпределението на молбите за убежище”, заяви Туск.

„Но всички държави в ЕС изразиха солидарност с целта за разселването. Обсъдихме методите и принципите, а не целта да предоставим помощ на Италия и Гърция в преразпределението на тези 40 000 души”, добави той.

Юнкер отбеляза, че въпросът не е дали схемата ще бъде задължителна или доброволна, за да бъде оказана подкрепа на Италия и Гърция.

Преговорите в Европейския съвет продължиха почти до 4.00 ч. тази сутрин българско време. Първоначално ЕК предложи схеми за задължително разселване на 40 хиляди имигранти от Сирия и Еритрея, приети в Гърция и Италия, както и за още 20 хиляди, пристигнали в други държави по света.

В началото на месеца българското правителство настоя квотите за имигранти да бъдат съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен миграционен натиск

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас
  • България се включва в усилията на ЕС да спасява мигранти с „няколко експерти” и ограда по границата

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!