ГЕРБ продължава консултациите за съставяне на кабинет със среща с представители на „Атака” днес. Възможно е обаче разговорите да се провалят, след като председателят на „Атака” Волен Сидеров продължава да настоява медиите да присъстват в името на прозрачността.

В петък Цецка Цачева, която е една от преговорния екип на ГЕРБ заяви, че правилата са еднакви за всички, така че по-скоро биха преосмислили срещата с „Атака”, отколкото да променят реда, следва досега.

В петък водещата партия се срещна с представители на „България без цензура”, но разговорите бяха прекратени само два часа по-късно. Според ГЕРБ имало разминаване между предизборните обещания на ББЦ и готовността им да отстъпят от тях, за да подкрепят приоритетите на партията на Бойко Борисов.

Вчера ГЕРБ и Патриотичният фронт се разбраха след повече от 4 часа преговори. Двете политически сили постигнаха съгласие за коалиционно управление. Сега партията на Бойко Борисов трябва да намери още поне 18 гласа за стабилно парламентарно мнозинство.

Вечерта в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа в профила си във Facebook, че оценява високо отговорността, с която Патриотичният фронт са подходили в разговорите с ГЕРБ.

„Ако от речника ни излезе думата „анти” някоя партия и остане „неприемлив” политически опонент и това се установи като трайна практика, сигурен съм, че България ще се измъкне от кризата”, коментира той.

Двете формации обаче имат общо 103 депутати, а от ГЕРБ настояват за съставяне на правителство, което да има широка парламентарна подкрепа. В неделя водещата партия трябва да се срещне с АБВ, като следващата седмица се очаква втора среща с Реформаторския блок.

В сряда преговорите с реформаторите, сочени от ГЕРБ за най-подходящ коалиционен партньор, завършиха с провал. От ГЕРБ обявиха, че разговорите са прекратени заради исканията на РБ, но малко по-късно лидерът им Бойко Борисов остави вратата отворена за нови консултации.

БСП остава в опозиция и няма да има нови разговори между социалистите и ГЕРБ. ДПС е готова да подкрепи еднопартиен кабинет на водещата партия, но от ГЕРБ отхвърлиха подобен сценарий, тъй като смятат, че отговорността във властта трябва да бъде споделена.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация