ГЕРБ и Реформаторския блок подписаха коалиционно споразумение за съставяне на правителство.

Под споразумението подписите си сложиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и двамата съпредседатели на реформаторите Меглена Кунева и Радан Кънев.

Бойко Борисов, Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски и другите представители от РБ си стиснаха ръцете след подписването.

Снимка: БГНЕС

Патриотичният фронт декларира готовност за парламентарна подкрепа към новото правителство, след като представители на националистическото обединение и ГЕРБ подписаха нарочна декларация.

 

Това направиха и АБВ, които ще участват с министър в кабинета.

Президентът Росен Плевнелиев подписа указ, с който предлага на 43-ото Народно събрание да избере Бойко Борисов за министър-председател, след като днес в Гербовата зала на "Дондуков" 2 председателят на най-голямата парламентарна група връчи на държавния глава успешно реализиран проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Указът вече е внесен в деловодството на парламента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Лидерски коментари

"Много е трудна ситуацията, в която се намира държавата. Кризите са външни и вътрешни, много на брой. (...) Трябва да се покаже национален подход, лидерство и национална отговорност”, заяви президентът Росен Плевнелиев, след като получи от Бойко Борисов успешния проучвателен мандат.

Държавният глава стисна ръцете на всички лидери на новото парламентарно мнозинство „с голяма надежда, че България дава заявка за едно ново ниво на стабилност и политическа култура, която народът очаква”.

В тази безспорно тежка ситуация, в която три политически сили сдадоха властта, ние бяхме принудени пред ангажимента, отговорността, хората, да търсим всякакъв разумен компромис. Това заяви Бойко Борисов при подписването на коалиционното споразумение, като допълни, че „над 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори”.

„ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има и се надявам правителството да има дълъг живот. Всички знаехме, че в рамките на този мандат трябва да се опитаме да направим кабинет”, каза още Бойко Борисов.

„Преговорите не бяха лесни, но трудното започва от тук нататък. (...) Постигнахме и нашето вътрешно съгласие за участие като партньори в това начинание, което се надявам да изведе страната на пътя на стабилността и реформата. Реформата означава стабилност на държавата и много ще държим на това”, заяви на свой ред Меглена Кунева.

„Декларация за подкрепа, водени от чувството за дълг пред българския народ за осигуряване на политическа стабилност, като необходимо условие за решаване на тежките проблеми на обществото и нашата родина” – така Валери Симеонов от НФСБ определи декларацията, която подписаха ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Той подчерта, че националистическото обединение си запазва правото на различно мнение „по някои нестратегически въпроси”.

От подписаното споразумение между АБВ и ГЕРБ, поемаме ангажимента да подкрепяме програмната декларация. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов след подписаното споразумение за партньорство с ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

„Мисля, че това е най-добрата програмна декларация, но успоредно с това искам да подчертая факта, че в нея са отразени голяма част от нашите предложения. Може би около 40 предложения, които касаят различни сфери – от проблемите ни в изборното законодателство, енергетиката, здравеопазването”, изброи президентът (2002 г. – 2012 г.).

Първанов подчерта, че АБВ запазва правото си да отстоява своите позиции, където не са постигнали съгласие – данъчна система, ДДС върху лекарствата.

„Преговорите с АБВ са водени в парламента и мисля, че за първи път подобна коалиция, управление, се прави толкова публично и пред очите на хората”, коментира на свой ред Бойко Борисов.

Не дойде лесно

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец