От днес партиите и инициативните комитети подават документи за участие в президентския вот и в кампанията за референдума. Още в първия ден вече са налице три заявки за предстоящия вот.

Партия ГЕРБ отново се регистрира първа. Документите в ЦИК днес внесе зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Той благодари на младежката организация на ГЕРБ, чиито членове отново пазиха ред на политическата формация пред сградата на ЦИК. Те дежурят денонощно от 12 дни, като се сменяха на 4 часа. Зам.-председателят на ГЕРБ уточни, че са спазили традицията от 2007 г. партията да се регистрира първа за избори.

"Винаги сме максимално добре подготвени за всеки национален избор. Това е възможен вариант да видим как работят структурите. За да се регистрираш, трябва да имаш събрани подписи. Ние направихме указания, изпратихме ги в цялата страна, трябваше да съберем 16 000 подписи по квотното разпределение, което бяхме дали като указания", поясни Цветанов.

Той уточни, че за три дни са били събрани над 36 000 подписа, въпреки че по закон се изискват 9999.

Управляващата партия обаче все още не е обявила кандидатпрезидентската си двойка. Това ще се случи чак на 2 октомври.

Снимка: Ладислав Цветков

„Участваме в тези избори с една единствена цел и с пълна мобилизация за спечелването им и политическа партия ГЕРБ да има своя президент”, заяви Цветан Цветанов.

След ГЕРБ за президентския вот се регистрира Юзеир Юзеиров. Преди години на Юзеиров беше отказано да регистрира партия с името „Отоман”. Кандидатурата на Юзеиров е издигната от инициативен комитет.

През март тази година Варненският апелативен съд потвърди изцяло иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за отнемане на собственост на Юзеиров на стойност 1,022 млн. лв., предимно земеделски земи в Добруджа.

Заявка за участие в президентската надпревара дадоха и хората на Веселин Марешки.

От Централната избирателна комисия обявиха, че регистрацията на партиите стартира от днес и ще продължи до 21 септември, а на инициативните комитети до 26-ти. Веднага след това започва регистрацията на самите кандидати. Тя приключва на 4 октомври, 32 дни преди изборите.

За пръв път на тези избори ще гласуваме задължително. Санкцията е дерегистрация на избирателя, ако не се яви до урната два пъти на един вид избори.

Предизборната кампания ще започне на 7 октомври, а имената на избраните президент и вицепрезидент ще станат ясни най-късно в 8 ч. на 8 ноември, два дни след вота.

Припомням ви, че за пръв път в бюлетината ще има и графа "Не подкрепям никого", тоест - даден е шанс да преброим и отчетем наказателния вот.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване