ГЕРБ остава най-подкрепяната политическа партия в страната. Това сочат данните на Националния център за изучаване на общественото мнение. Партията се ползва от доверието на 29% от избирателите.

БСП остава на втора позиция, с подкрепата на 17,5% от избирателите. Трета политическа сила е ДПС със 7% електорален дял.

Според социолозите няма значими промени в електоралните дялове на "Атака" и на Синята коалиция - съответно 2 процента и 2,4%.

В публичното пространство вече излизат различни сигнали за търсене на управленски алтернативи, смятат социолозите. Заявката на Меглена Кунева е факт, правят се и опити за обединяване на политически субекти, останали под бариерата на парламентарното представителство през последните години. Допълнително картината на политическото роене се усложнява от деленето на симпатизантите на партия "Атака". А до края на 2012 година ще наблюдаваме тестването на различни политически идеи, проекти и лидери, смятат социолозите.

Снимка: БГНЕС

След местните и президентските избори подкрепата за ГЕРБ се дължи на одобрявани политически лица. Така например премиерът Бойко Борисов има 51% подкрепа сред избирателите.

Преди Борисов е единствено еврокомисарят Кристалина Георгиева с 66 процента одобрение, показват данни на НЦИОМ.

Изследването е съвпаднало с бедственото положение в страната, свързано с минусовите температури, снеговалежите и последвалите наводнения. Ето защо онези от политиците, които отидоха сред хората и се ангажираха с проблемите им, успяха да минимизират негативните нагласи към работата си.

Така през този месец с 4 на сто намалява неодобрението към премиера. Министър-председателят по-често печели доверието на младите българи, на хората на възраст между 40 и 50 години, на столичаните и на хората със среден и по-висок жизнен стандарт.

Премиерът е и най-одобряваният лидер на партия от собствения й електорат, коментират социолозите.

Одобрението за работата на президента Росен Плевнелиев е 50 на сто. Неодобрение към действията на президента в началото на мандата му изразяват 13 процента, като сред тях преобладават левите избиратели. Обществените очаквания към Росен Плевнелиев се свързват преди всичко с ангажирането му с икономическите проблеми и справянето с последиците от икономическата криза в страната, отбелязват от НЦИОМ.

Снимка: БГНЕС
На четвърто място се нарежда Георги Първанов, чието одобрение е 44 на сто, а на пето място с равни дялове на одобрение са Меглена Кунева и Цветан Цветанов, одобрявани от по 41 процента от българите.

След първите петима политици са министрите Николай Младенов и Мирослав Найденов, одобрявани от по 40% от пълнолетните българи.

Вицепрезидентът Маргарита Попова през февруари е одобрявана от 37 на сто и се ползва с подкрепата на две трети от избирателите на ГЕРБ. Вежди Рашидов е четвъртият министър от кабинета, който намира място в топ 10 на най-популярните български политици, като одобрението му възлиза на 35 процента.

Макар и не първенец сред министрите по рейтинг, с най-голям ръст на одобрение през февруари е министър Лиляна Павлова. Според социолозите причината е, че е била в центъра на общественото внимание около тежката зимна обстановка в страната.

Нона Караджова продължава да е начело в негативната класация на министрите със слаб рейтинг.

Сергей Станишев продължава да е най-одобряваният лидер на парламентарна група, посочен като добре работещ от близо една четвърт от българите. Георги Първанов и Сергей Станишев имат висока подкрепа сред избирателите на БСП, като 70 на сто от социалистите одобряват едновременно и двамата лидери. Това говори за отсъствието на големи лагери от крайни привърженици и противници на единия или другия от двамата леви политици, смятатот НЦИОМ. Доколкото въпросът за лидерството е на дневен ред за БСП, и е изключително важен за избирателите на партията, трупането на напрежение сред редовите симпатизанти не помага за нейната стабилност и добро бъдеще, коментират социолозите.