Дълбока конспирация в създаването на парламентарната комисия за проучване дейността на бившата президентска двойка видя Георги Първанов. По думите на бившия държавен глава комисията „далеч не е само лична атака”, а основната и задача, е „да се покаже мястото на президента независимо от личността му”. В същото време „личната атака” той обясни с факта, че резултатите от дейността на комисията ще са готови в навечерието на социалистическия конгрес.

Първанов не пожела да отговаря на въпроси, свързани с партийната му дейност, с аргумента, че изявлението му е изцяло за изясняване на въпросите, които са предмет на проучване от комисията.

Преди седмица парламентът гласува създаването на временна анкетна комисия, която да разследва как са издавани укази за помилвания, как е давано българско гражданство и как са опрощавани несъбираеми държавни вземания по време на двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин. Комисията бе създадена по предложение на Яне Янев, който след като не успя да „уволни” Бойко Борисов, стана пръв негов парламентарен поддръжник. Лидерът на РЗС дори оглави „парламентарната антипрезидентска прокуратура”

Срещу комисията скочиха от БСП и ДПС, а близкият до Първанов депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков я определи като несъстоятелна, защото президентът не подлежи на парламентарен контрол.

Анализът си за комисията Първанов направи на специална двучасова пресконференция. Той видя и бъдещ риск от вмешателство в президентската институция от управляващите мнозинства, а настоящият държавен глава Росен Плевнелиев също не е застрахован. По този начин Първанов намекна, че Плевнелиев няма да се еманципира от Бойко Борисов. Трябва да се припомни, че през десетгодишния период, в който Първанов бе „баща на нацията”, усилено твърдеше, че е надпартиен.

„Създаването на такава комисия далеч не е само лична атака. С този ход Бойко Борисов и неговия оръженосец Яне Янев залагат тежък прецедент, защото в бъдеще вероятно ще има и други парламентарни мнозинства, които ще се изкушават. Целта е - да му се покаже мястото на президента, независимо от личността му”, коментира Първанов.

Яневизация

"Преди време бях казал, че ГЕРБ се атакизира, днес сме свидетели на яневизация, това е висшият и последен стадий в развитието на управляващата партия", обяви Първанов.

Той е убеден, че след като комисията на Янев приключи работата си, ще има и друга форма на мобилизация на държавен ресурс срещу него.

Да разследват каквото си искат

“В резултат на неистовото желание за реванш от страна на ГЕРБ, се е родило едно недоразумение, една правна каша. В наименованието и в точка първа на решението за създаване на комисия пише, че се създава комисия „за проучване“, а в точка втора се появява формулировката „парламентарна анкетна комисия”. Грешката не е редакционна. Става въпрос за две различни комисии, дълбоко различни по характер и същност”, продължи ексдържавният глава, който се завърна в редиците на социалистическата партия като член на организацията в Ковачевци.

Първанов изтъкна аргумента на съпартиеца си Петков от преди десетина дни, че президентът не подлежи на парламентарен контрол.

“Президентът може да отговаря за нарушения на Конституцията, но не пред парламента, а пред Конституционния съд“, посочи Първанов.

“Ние с вицепрезидента Ангел Марин нямаме никакво притеснение. Нека си разследват каквото си искат“, заяви той, но попита защо не се проучват и предишните два президентски мандати и колко укази са издадени тогава.

Реклама, дългове и помилвания

Докато недоволстваше от създаването на парламентарната комисия, Първанов отбеляза, че чрез нея управляващите му „вдигат топката” да си направи допълнителна реклама на свършеното през двата мандата.

Като примери за дадените от администрацията му опрощения той посочи задължения на майките, които се оказаха длъжници към бюджета заради получени обезщетения за майчинство, докато децата им са посещавали ясли и детски градини. Както и опростените дългове на пенсионерите, които "нямат магаре, камо ли кола".

Вицепрезидентът Ангел Марин уточни, че от 533-та помилвани за двата мандата 233 са били осъдени за убийство, 74 - за наркотици, 6 - за изнасилване. С посочените цифри Марин отхвърли обвиненията, че повечето от помилваните през мандата му са представители на наркомафията.

„Контраатака”

Докато Първанов подробно обясняваше тезите си, а Марин му пригласяше, парламентарната комисия заседаваше. Последва задочен спор Марин и шефа на комисията Яне Янев.

Първият даде разяснения около твърдението при избухването на скандала с помилванията. Тогава Марин обяви, че Янев е ходатайствал пред него за помилването на човек, осъден за убийство. Сега Марин каза, че става въпрос за Васил Пашов.

Янев обаче избегна конкретния отговор на въпроса с аргумента, че няма да влиза в обяснителен режим.

ГЕРБ и наркотрафика

Обявявайки, че и без длъжност ще води остра полемика с ГЕРБ, Първанов заяви, че правителството на Бойко Борисов “помилва босовете на наркотрафика“, като не се занимава с тях.

“Вие, господа управляващи, помилвате босовете на тежката организирана престъпност. Нали сам Цветан Цветанов заяви на КСНС, че те не подслушвали босовете, защото те вече били изпрали парите”, заключи Първанов.