Става въпрос за мажоритарен избор. Когато беше определена кандидатурата на Цецка Цачева, аргументите бяха рационални. Избирателите подходиха емоционално към този избор. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова по повод президентския вот, довел до падането на кабинета.

Според социолозите, близо 300 000 избиратели на ГЕРБ не са подкрепили своя кандидат, а са пуснали бюлетина за ген. Румен Радев. „Този факт показва, че партията не е онази армия, която обвиняват, че е ГЕРБ – когато безропотно следва едно политическо решение. Това е партия, която има позиция (…) Това е по-добре за нейното бъдеще”, коментира Бъчварова.

Според нея и двете премиерски оставки на Бойко Борисов показвали достойно поемане на политическата отговорност: „В България отношението към политическия елит обикновено е свързано с това, че всеки се е вкопчил във властта. Този път и предишния отговорността много ясно беше приета и с всички рискове се отива пак на избори, за да се поиска доверие от избирателите”.

Готови ли са в партията за битката? „Няма причина ГЕРБ да не тръгне към изборите силно мотивирана – имаме опит, знаем как се управлява държава, кое е важното, кое е маловажното. Следващ мандат ще е продължение на правилните политики”

Вицепремиерът в оставка подчерта, че ГЕРБ са работели „диалогично” с партньорите си и в резултат депутатите от партията са подкрепяли предложения на министри от другите политически сили. Тя даде пример с пенсионната реформа на Ивайло Калфин (АБВ), която довела до брожения в МВР.

Като вътрешен министър Бъчварова призна, че е допуснала грешки, свързани с недостатъчна решителност и недостатъчно добра комуникация. Въпреки това тя беше категорична, че МВР е една от най-реформираните системи у нас, като са направени стъпки за разделяне на полицейската от административната работа, за борба с корупцията и разширяване на правомощията на ГДБОП.

По отношение на охраната на границата, Румяна Бъчварова посочи, че с европейската помощ от 160 млн. евро ще имаме „съвършено нова и модернизирана Гранична полиция”. Тя ще пази почти завършено съоръжение по браздата с Турция – остават около 21 км от оградата, а други 60 км по реките ще са по-различен тип преграда, която е проектирана и ще се строи.

„Оградата предизвиква интерес сред всичките ми колеги европейски външни министри”, посочи тя.

  • Страната върви към предсрочни избори (ОБЗОР)
  • Валери Симеонов: За пореден път има някаква промяна в генералната линия на ГЕРБ
  • Корнелия Нинова: ГЕРБ и ПФ не се разбраха за постове и влияние
  • Цветан Цветанов: ГЕРБ няма да участва в създаването на кабинет
  • Министрите на ГЕРБ няма да останат при мандат на свои коалиционни партньори
  • Президентът настоя и пред АБВ да не ходим на избори
  • Президентът се среща с последните две партии в парламента
  • Четин Казак: ДПС помогна осезателно за избора на ген. Румен Радев
  • Продължават политическите консултации при Росен Плевнелиев
  • БСП: ГЕРБ претарашва бордовете на държавни фирми