„ГЕРБ няма да участва в създаването на кабинет в 43-тото Народно събрание”, заяви лидерът на парламентарната група Цветан Цветанов по време на брифинг.

„Това, което чухме днес в пленарната зала, означава да вървим към предсрочни парламентарни избори, за да създадем условията и средата, в която можем да чертаем политики”, допълни той.

Повод за решението на групата стана обсъждането на Бюджет 2017 и предложението на Патриотичния фронт минималната пенсия да бъде увеличена до 300 лв.

По думите на Цветанов един парламент не може да бъде полезен, ако залита в популистки решения.

„Ние разгледахме възможността да подкрепим мандат, ако той бъде връчен на Реформаторския блок или на Патриотичния фронт, но без да участваме във властовите позиции в съответните министерства. Бяхме добронамерени”, добави лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.

„Не можем да се съобразяваме с политики, които не съответстват с цялостния модел за развитие на държавата. Ние не смятаме, че в 43-тото Народно събрание има политическа сила, която може да приеме мандат за съставяне на кабинет”.

Различията бяха показани много ясно при обсъждането на бюджета и отношението на народните представители. Трябва да обърнем целия бюджет, за да лансираме една популистка теза. Ние не искаме да участваме по този начин в едно бъдещо управление”, категоричен е Цветанов.

„Ние сме достатъчно коректни и не искаме да нарушаваме добрата комуникация, която беше изградена в парламента от всички парламентарни групи”, поясни той.

Преди дни министър-председателят Бойко Борисов поясни, че партия ГЕРБ дължи на партньорите си подкрепа. Днешното решение на парламентарната група е съгласувано с нейния лидер.

„Постоянно сме информирали премиера за дебата в пленарна зала днес. Това е решението, което взехме, той се съобразява с парламентарната група, че това, което казваме днес, е последно и окончателно”, поясни Цветанов.