Трябва да направим всичко възможно това НС да продължи своята работа, заяви в началото на консултациите си с АБВ президентът Росен Плевнелиев.

„Целта е ясна – Конституцията вменява на държавния глава задължението да проведе консултации преди началото на връчването на мандатите за търсене на възможност за формиране на ново правителство в рамките на 43-то НС. Дебатираме по три големи теми – едната е има ли възможност в рамките на 43-то НС за сформиране на ново правителство, устойчива формула за намиране на начин НС да продължи своята работа като излъчи работещо правителство. Втората тема е, ако това не е възможно, тогава каква би била подходящата дата за избори или период, в който би следвало да се проведат изборите за ново НС. Третата голяма тема е какво още има да свърши парламентът, докато бъде разпуснат“, заяви президентът.

Румен Петков е скептичен: "Не може да излъчи ново правителство това Народно събрание при декларацията на три партии, ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да участват. Всичко останало е пиар мероприятие, тези, които са готови да вземат мандат ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи".

Според него трябва по най-бързия начин да се сформира служебно правителство, което да бъде запазено и от ген.Румен Радев. Петков е на мнение и че това НС не бива да пипа изборните правила.

По-късно днес той ще се срещне и с „Атака”.

До момента консултациите показаха, че и ГЕРБ и БСП са против опитите за сформиране на правителство в рамките на настоящия парламент.