Страната тръгва към предсрочни избори, след като от ГЕРБ казаха, че няма да подкрепят никакъв коалиционен формат в този парламент.

Поне три партии изявиха желание да получат и реализират управленски мандат.

Дебатът за Бюджет 2017 внезапно попари всички надежди на патриоти, реформатори и БДЦ да сформират кабинет. Причината, която изтъкнаха от ГЕРБ е популисткото говорене в залата.

От БСП заподозряха, че доскорошните партньори не са успели да си разделят властовите позиции.

По този начин Патриотичният фронт се оказа излъган в очакванията си да оглавят експертен кабинет в рамките на този парламент.

Решението на ГЕРБ се оказа изненадващо и за другите парти, които вече се виждаха в ролята на мандатоносители. ДПС от своя страна отново призоваха за спешен предсрочен вот.

По този начин без подкрепата на ГЕРБ, БСП и ДПС нито една от останалите партии няма шанс да събере достатъчно подкрепа за втори кабинет в този парламент, защото без техните гласове максималният вот би бил 88 депутати.

От пресслужбата на правителството обявиха, че няма да коментират темата.

Въпреки решението на ГЕРБ от днес, парламентарната рулетка все пак ще се завърти. В петък президентът ще връчи мандат на ГЕРБ, а следващата седмица и на БСП. Която и да е третата партия, която ще получи мандата – шанс за нов кабинет в този парламент няма.