ГЕРБ и ДПС са постигнали съгласие при определени условия, макар че пред камерите от партията на Бойко Борисов обявиха, че не приемат подкрепата на Движението за съставяне на правителство на малцинството. Тезата развиха в „Лице в лице” по bTV бившите министри Румен Петков и Мехмед Дикме.

„Те са постигнали съгласие не по 18, а по 19 точки с едно условие – да не се закачат кадрите и фирмите, които изпълняват обществени поръчки. Ще има и друго условие – да не се включват турци, извън ДПС, в управлението. Защото така изцяло се нарушава технологията на правенето на политика на ДПС и подчинението на определен електорат”, заяви Дикме, който бе земеделски министър в кабинета „Сакскобургготски”.



„Това е усещане за монопол върху определени групи избиратели. И днес не прозвуча истинският въпрос – дали ДПС ще излезе от властта? Всички ключови постове, за които БСП е виновно ДПС да преяде с власт. Огромната част от назначенията Йовчев ги съгласуваше с определени хора от ДПС. Той ми е обяснявал кой е незаобиколимият фактор в държавата”, допълни бившият вътрешен министър в Тройната коалиция и обяви, че не е коректно да използва конкретика в неговото отсъствие.

Двамата се обединиха около тезата, че е страшно да се размахва етническата карта всеки път, когато се говори за ДПС.

„Нека да не се използва и от ДПС това нещо. Ще видят, че те ще изядат шамар от собствените си избиратели. И те искат да живеят в разбирателство, свободно, да изповядват религията си и да имат работа. Коалиция срещу ДПС срещу турците ли е? Не, не е. Коалиция срещу ГЕРБ срещу българите ли е?”, попита риторично Дикме.

Петков добави: „Готови ли сме политическите партии да кажем, че ще се борим икономическото влияние на държавните инструменти да не се превръща в полит акт. На теб ще ти дадем дърва за огрев, на теб не”.

И Петков, и Дикме коментираха, че след кръга от преговори правителство ще има, но е важно кой ще участва в него, кой ще го подкрепи и дали ще успее да запази стабилност поне година.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация