Генерал Румен Радев ще е лявата кандидатура за предстоящите президентски избори. След като вчера той бе издигнат от БСП, днес и АБВ го подкрепи.

Генералът е бил единствената кандидатура, обсъждана на заседанието на ръководството на партията.

Той ще бъде номинация на широка коалиция на леви патриотични и центристки сили, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов. Тя вероятно ще носи името „Коалиция за България“, но ще включва по-широк формат, включително и АБВ.

По думите на Първанов, Радев е равно отдалечена от АБВ и БСП кандидатура, а двете партии вече имат мандат за подписване на споразумение.

Единствената неизвестна засега е кой ще бъде вицепрезидентът. Неофициално се знае, че БСП настояват този пост да бъде зает от Илияна Йотова, а АБВ искат те да кажат името на кандидата, след като БСП са определили номинацията за държавен глава. Също неофициално се твърди, че АБВ би заложила на професор Андрей Пантев.

Снимка: bTV

Ген. Радев обяви, че приоритетите му са „българинът да има достойнство, да се чувства горд, че живее в тази държава, а държавата да има лице и гръбнак навън“.

Той посочи и че е готов да отговаря на нападки.

„Наши политици с лека ръка лепят етикети – след като е военен, значи е прост и за него няма място в такова сложно нещо като политиката. Щом е издигнат от БСП и АБВ, значи е комунист“, коментира Радев.

Според Първанов пък коалицията има шанс за победа.

„За първи път в тази кампания заявявам ясно и категорично: „Ние се борим за победа и с кандидат като генерала можем да постигнем тази победа“, каза лидерът на АБВ.

Според него добрата номинация е 30% от спечелването на изборите, работещата коалиция е още 30%, а силната кампания дава останалите проценти.

Междувременно българският еврокомисар Кристалина Георгиева категорично отхвърли възможността да бъде издигната за кандидат-президент на ГЕРБ.

Изказвания в този смисъл направи и вицепремиерът Томислав Дончев.

Кандидатурата на ГЕРБ се очаква в началото на септември.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване