Искра Фидосова се е обаждала и се е опитвала да влияе върху конституционни съдии, обяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров, преди да влезе при президента на консултации за създаване на кабинет. Той се позова на неформална информация и затова отказа да назове конкретни имена, но напомни, че „тези неща” се доказват с разследвания.

Сидеров допълни, че ще запознае Росен Плевнелиев с тази информация и ще го призове да вземе всички мерки, за да гарантира работата на Конституционния съд.

Преди ден лидерът на „Атака” намекна за оказвано влияние върху съдии от страна на Фидосова от парламентарната трибуна, а седмица по-рано заяви, че се е обаждала и на депутати от националистическата партия, за да ги „омайва”.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Президентът щял да бъде призован още да не се поддава на влиянието на ГЕРБ, а точно обратното – да ги подкани да не се държат безотговорно. „Правят всичко възможно да внесат хаос в институциите, да черпят дивиденти от това и да обработват конституционни съдии”, обобщи виждането си Сидеров.

По думите му няма причини да се бави връчването на мандата за съставяне на кабинет на БСП, а националистите „вероятно” ще се регистрират при гласуването на кабинета „Орешарски” – нещо което не се случи при избора на председател на НС.

Сидеров призова журналистите да спрат да свързват отказа на „Атака” да се регистрира на първото парламентарно заседание и изразяването на негласна подкрепа за БСП и ДПС по този начин.

„Този въпрос го преувеличавате. Недейте да внушавате на хората, че помагаме на някой. Това са неверни, тенденциозни заблуди. Този въпрос няма това фатално значение, което му придавате. Недейте да помагате на Борисов, който ги инспирира тези въпроси, дава ви ги чрез своите връзки в медиите. Сега продължава да насажда внушение, че „Атака” помага на някой. Това са измамите на Борисов, който направи тройна коалиция с Национален фронт за спасение на Бойко и с пуделите на РЗС”, каза Волен Сидеров и отново повтори, че няма да подкрепят на юнашко доверие.

Снимка: Ладислав Цветков

След по-малко от половин час при президента лидерът на националистите излезе и обяви, че желанието на Плевнелиев е да не се бави, но конкретна дата за връчване на мандата на БСП не е била съобщена. Сидеров каза още, че държавният глава не е отправял конкретни препоръки за поведение в парламента, но общата му позиция е, че партиите трябва да са отговорни.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа