През последните 10 дни Реформаторският блок даде отговор на въпроса „Кой управлява България?”. Това заяви в студиото на „Тази неделя” говорителят на РБ Радан Кънев.

Дясното обединение успя по съдебен път да стигне до документи, които показват, че компанията „Южен поток транспорт” с основен акционер руската „Газпром” е изработила проект за промени в Закона за енергетиката няколко месеца преди група депутати от левицата действително да предложат промени в правната рамка у нас.

Според приетите на първо четене текстове, морската част от „Южен поток” се изважда от разпоредбите на ЕС. Вече се появиха намеци, че Брюксел ни готви наказателна процедура заради действията на НС.

„Ние сме изправени пред може би най-голямата корупционна афера в българската история”, коментира Радан Кънев. Според него „няма друг случай, в който чужда компания или държава да предлага закони на една независима страна” и опасното в случая е, че политическата воля на България не се определя от нейните управляващи.

По думите му, от проекта „Южен поток” печели енергийната мафия, представлявана от стотиците българо-руски фирми в сектора. Според Радан Кънев пресечната точка между чуждото икономическо влияние и българската политика е във влиянието върху ДКЕВР.

Говорителят на Реформаторския блок посочи, че БСП, ДПС и „България без цензура” правят кампании „за няколко десетки милиона” и се опитват да отвратят хората от евроизборите, за да натежи платеният вот. „Това, което става на терен в страната е страшно – десетки, стотици хиляди левове във всяка община за хора, които платено да представляват партиите”, каза Кънев.

Той уточни, че РБ е с десетократно по-малък бюджет и вероятно кампанията общо ще струва много под 1 млн. лева. Те са дошли от дарения, от спестявания на отделните партии в обединението, както и от държавната им субсидия.

Според Радан Кънев, максимумът, който десните гонят на тези избори, е трима евродепутати, но той сам призна, че това не е реалистична цел. В същото време той беше категоричен, че ако РБ не вкара нито един представител в ЕП, това ще означава, че България няма да има нито един евродепутат, който да се бори за каузата на Европейския енергиен съюз.

Говорителят на реформаторите посочи, че именно този нов формат би позволил спадане на цените на газа с 30 на сто.
Той отхвърли тезата, че РБ е патерица на ГЕРБ, като посочи, че двете партии може да са съперници, но ги обединява това, че ”трябва да бъде свалено това управление, което извършва национално предателство”.

В отговор на въпрос за първото място на Меглена Кунева в листата, Радан Кънев посочи, че един от големите проблеми извън „Газпром” и източната криза е това, че в Западна Европа има все по-ясна тенденция страната ни да бъде оставена в т.нар втора скорост. Това можело да се предотврати само чрез изпращането в ЕП на доказан авторитет.

Кънев отхвърли и друга често повтаряна теза – че Реформаторският блок е твърде елитарна формация. „Не е елитарност да не се държиш просташки”, подчерта той.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)