1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,986.0

РБ показа как компания на "Газпром" пише български закони

БГ Бизнес

"Южен поток транспорт" пратили на БЕХ готов текст с името на Орешарски като вносител

Реформатоският блок представи представиха писмо на Българския енергиен холдинг до енергийния министър Драгомир Стойнев с предложения за промени в Закона за енергетиката, изготвени от компанията „Южен поток транспорт” с основен акционер руската „Газпром”.

Писмото с дата на регистрация 13 декември м.г. е придружено с инструкция цялата кореспонденция да бъде укрита от Европейската комисия. Предложенията за законови промени са придружени с мотиви, като поправките засягат морската част на проекта за газопровод „Южен поток”.

От къде Реформаторският блок е получил документите не стана ясно. На тях няма други обозначения, освен печат и и входящ номер на заглавната страница.

Можете да видите писмото ТУК, а предложенията на "Южен поток транспорт" са достъпни ТУК.

КОЙ е подписал?

Писмото е подписано от бившия шеф на енергийния холдинг Боян Боев, който сега е начело на ДКЕВР. От пресцентъра на регулатора отрекоха подписа да е негов.

„Подписът, положен в разпространеното днес писмо, не е на г-н Боян Боев. На датата 13.12.2013 г. г-н Боев вече е Председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.”, гласи официалното становище на ДКЕВР.

За изненадващата рокада начело на регулатора беше съобщено на 11 декември (т.е. два дни преди входящата дата на писмото от БЕХ). Тогава след заседание на кабинета стана ясно, че Боян Боев наследява Анжела Тонева начело на независимата енергийна комисия.

Ресорният министър аргументира избора на Боев с думите, че е „доказал се професионалист в сектора”. Мотивите за оставката на Анжела Тонева били лични. След това тя беше назначена за съветник на премиера.

В същото време е факт, че в документооброта на институциите не са рядкост случаите, в които дадено писмо бива изпратено с няколко дни закъснение.

Какво се случи няколко месеца след писмото?

През април т.г. бяха приети промени в енергийния закон, с които практически подводната част от тръбата беше изключена от европейското законодателство (в т.ч. и в частта му, която засяга достъпа на други доставчици до инфраструктурата). Опозицията предупреди за предстояща наказателна процедура в Брюксел, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов запита какво ще се случи, ако България открие свои находища на газ в Черно море.

Според Реформаторския блок, предложенията, внесени от „червените” Таско Ерменков и Явор Кумюрджиев са много близки до тези, представени от компанията, контролирана от руския газов монополист.

От дясното обединение смятат, че с проекта се преследват три много ясни икономически и политически цели: засилване на зависимостта на нашата страна от Русия и поддържане на високи монополни цени; противопоставяне на България и ЕС и поставяне на нашата енергетика под директния контрол на Москва.

„Изключително скандално е, че предложенията на "Саут стрийм транспорт" са оформени като готов законопроект, като дори е написано името на вносителя Михаил Миков. Следват мотиви, под които е сложено името на Пламен Орешарски като вносител”, коментира ген. Атанас Атанасов.

РБ настоява законопроектът за промени в Закона за енергетиката да бъде спрян между двете четения, а МИЕТ да разкрие цялата си кореспонденция.

До момента се знаеше, че от „Южен поток транспорт” са предлагали промени в българското законодателство, но ведомството на Стойнев упорито отказваше да разкрие информация по въпроса. По съдебен път РБ до този етап е достигнал само до опис на документите.

Управляващите се защитават с тезата, че промените в закона запушват правен вакуум. Вносителите на промените категорично отричат текстовете да са им били "диктувани" от чужда компания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии