1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,986.0

8000 евро да тренираш на сняг: Затоплянето вече се отразява на „джоба“ на спортистите

ESG

Изменението на климата превръща алпийските ски в елитен спорт в Европа

Пиетро Касартели започва да кара алпийски ски на двегодишна възраст и оттогава мечтае да стане професионален спортист и да участва в Световната купа в този спорт. Сега на 18, италианецът казва, че изменението на климата прави целите му по-трудни и много по-скъпи за постигане.

Снимка: Reuters
Затоплянето на времето и по-краткият сезон заплашват зимните спортове и подлагат на изпитание решимостта както на професионалистите, така и на аматьорите.

Снимка: Reuters

„Ако продължаваме да имаме сезони като този, ще трябва да спрем“, каза Жозиан Семпе, собственик на магазин за ски под наем в курорта Хауткам, на границата между Франция и Испания в Пиринеите. „Мисля, че тази година е компрометирана.“

Касартели се записва миналата година за тренировъчен лагер чак в Чили, където зимата в южното полукълбо осигурява сняг в Андите, една от малкото дестинации, достъпни за спортисти за тренировки през най-горещите месеци в Европа, защото рекордната жега засяга дори най-високите ледници на континента.

Снимка: Reuters

Eдномесечното обучение там може да струва до 8000 евро (8700 долара) на спортист.

Снимка: Reuters

Изменението на климата превръща алпийските ски в елитен спорт в Европа, тъй като местата за зимни тренировки намаляват, докато летните писти на голяма надморска височина почти изчезват.

Снимка: Reuters

Проучване на Международния съюз по биатлон (IBU) показва, че около 60% от спортистите в спорта, който комбинира ски и стрелба, са усетили влиянието на изменението на климата, засягащо условията за тренировки и състезания.

Снимка: Reuters

От IBU казват пред Reuters, че техническите възможности за правене на определени количества сняг са изискване за всяко високо ниво лицензирано трасе за биатлон, за да провежда събития дори при по-високи температури, като тези на световното първенство през 2024 г. в Нове Место, Чехия.

FIS трябваше да отмени две ски състезания в Германия и Франция този месец, докато Световната купа по сноуборд беше изправена пред огромна буря в Мамут, Калифорния, която доведе до рекорден снеговалеж.

Снимка: Reuters

С наближаването на Зимните олимпийски игри Кортина-Милано през 2026 г. нарастват опасенията, че изменението на климата ще застраши състезанието.

Снимка: Reuters

До средата на века ще останат практически само 10-12 НОК (Национални олимпийски комитети), които биха могли да бъдат домакини на тези снежни събития, пише в сайта на Международния олимпийски комитет (МОК).

Снимка: Reuters

Икономическият модел за ски курортите в страната се изчерпва пред лицето на изменението на климата и че повечето курорти вероятно ще бъдат засегнати до 2050 г., като районите на юг от Алпите ще бъдат засегнати най-трудно, а ситуацията ще се влошава.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии